KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Specijalitet mediteranske kuhinje - riba zapečena u krupnoj soli

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Riba zapečena u soli (Tea TIDIĆ)

Riba zapečena u krupnoj soli je specijalitet mediteranske kuhinje.

Na ovaj način se najčešće pripremaju orada, brancin i zubatac, premda ovako možete pripremiti bilo koju veću ribu, koja ima više od 1 kg.

Pečenje ribe u soli daje ribi poseban gušt, jer se riba ovdje zapravo ne peče, već se ukuha u vlastitom soku.

Sastojci:

  • Riba od cca 1 kg (orada, brancin, zubatac, palamida…)
  • 4 kg krupne soli
  • ½ kg brašna
  • voda
  • Peršin
  • Češnjak
  • Maslinovo ulje

Priprema:

U većoj posudi izmiješajte brašno, sol i vodu, da dobijete gustu pastu.

U dublji pleh, na dno stavite sloj ove paste i na to položite očišćenu ribu.

Pritom pazite da sol ne uđe u unutrašnjost ribe.

Prekrijte u potpusti cijelu ribu pastom načinjenom od soli, brašna i vode.

Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.

Ako riba ima 1 kg, pecite ju sat vremena, a ako riba ima 2 kg ili više, pecite je 2 sata.

Kad je pečenje gotovo, razbijte sol kuhinjskim čekićem, i izvadite ribu.

Servirajte na tanjure i prelijte maslinovim uljem pomiješanim sa sitno nasjeckanim češnjakom i peršinom.

Kao prilog možete kuhani krumpir ili povrće pripremljeno na pari.

Dobar tek!


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater