(Snimila Tea Tidić)
Šaumrole su zasigurno kolač na čiji spomen puno ljudi osjeti nostalgiju - osamdesetih je ova slastica bila nezaobilazna u svakoj slastičarnici, a često se pripremala i kod kuće.
Za pripremu šaumrola treba vam jako malo sastojaka - a i nećete potrošiti puno novca.
Sastojci:
Priprema:
Lisnato tijesto razvući, premazati kistom s bjelanjkom samo s jedne i narezati na uske dugačke trake širine 3 centimetra.
Konuse (kalupe) za izradu šaumrola (koji se mogu kupiti u svakom većem marketu) namastite margarinom za kolače, pa na njih namotajte po jednu traku tijesta od vrha do dna, tako da se preklapaju dvije trake jedna preko druge.
Kad namotate svo tijesto na kalupe, složite u pleh te pecite na 200 °C oko 15 minuta.
Za nadjev, istucite bjelanjke u čvrst snijeg i dodajte 10 dkg šećera.
Posebno skuhajte 10 dkg šećera sa ½ dcl vode, dok ne dobijete gust sirup.
Tucite i dalje bjelanjke nalijevajući lagano vruću šećernu otopinu u snijeg, sve dok smjesa ne postane posve gusta i sjajna.
Pečene šaumrole još vruće skidati s kalupa i puniti pripremljenim nadjevom koji ste stavili u slastičarsku špricu. Ako želite, možete ih, kad su gotove, posipati još i šećerom u prahu.
Dobar tek!