KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Punjeni pomidori - lagana i zdrava poslastica

| Autor: Portal Glas Istre
(Tea TIDIĆ)

(Tea TIDIĆ)


U našim krajevima poprilično je ustaljena receptura za punjene paprike, no ako želite nešto drukčije, a jednako fino - onda morate isprobati punjene pomidore.

I dok se paprike obično pune mješavinom riže i mljevenog mesa, s rajčicama se pak odlično sljubljuje riža i dimljeni sir scamorza.

Jako su ukusne tople ili hladne, prijat će svakog vegetarijancu, a odlične su za lagani ručak ili večeru.

Ovdje donosimo klasičnu recepturu za punjene rajčice, no sastojke možete prilagoditi svom guštu - tako u nadjev možete uz rižu staviti kockice pancete, povrće po izboru ili čak pesto od bosiljka.

Sastojci za 12 pomidora:

  • 12 rajčica (oko 200 g svaka)
  • 250 g sitnije riže
  • 100 g dimljenog sira (Scamorza ili neki sličan)
  • 40 g ovčjeg sira
  • 40 g parmezana
  • 1 češanj češnjaka
  • peršin
  • bosiljak
  • sol
  • crni papar
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Najprije operite rajčice, na svakoj izrežite kapicu i ostavite je na stranu.

Pomoću malog noža izrežite unutarnji obod rajčice i sredinu rajčice (pulpu) iskopajte žličicom, te svu pulpu stavite u jednu zdjelu.

Štapnim mikserom izmiksajte pulpu.

Rajčice stavite na žičani stalak ili podlogu, posolite ih i okrenite tako da se iz njih iscijedi višak tekućine.

U tavi zagrijte maslinovo ulje sa češnjakom, te kad je ulje aromatizirano, izvadite češnjak i ulijte izmiksanu pulpu pomidora.

Kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri.

U međuvremenu skuhajte rižu al dente u kipućoj vodi.

Kad je pulpa gotovo kuhana, začinite solju i paprom.

Maknite s vatre tavu s pulpom, dodajte nasjeckanu pršemulu i bosiljak, te ulijte ovaj umak u zdjelu. Dodajte rižu, parmezan i ovčji sir.

Pomiješajte i stavite na stranu punjenje.

Izrežite sir scamorza na kockice i počnite puniti rajčice, počevši s nekoliko žlica riže.

Dodajte 2 ili 3 kocke sira scamorza i napunite malo više od ruba drugom žlicom riže.

Ovako punjene rajčice složite na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

Na poseban pleh stavite kapice pomidora.

Oba pleha stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva, te pecite oko 50 minuta.

Izvadite iz pećnice, dodajte kapice na punjenje pomidore (možete ih pričvrstiti čačkalicom) i poslužite vruće. Možete ih ukrasiti listićima bosiljka.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter