Ilustracija (Arhiva)
Zeri ili papaline fine su, lako se i brzo pripremaju, a s obzirom da su sitne i jedu se cijele, idealno su riblje jelo za one koji ne vole baš čistiti riblje kosti.
I makar naziv jela može asocirati da je priprema komplicirana, zapravo je vrlo jednostavna. Uz zere kao prilog poslužite kremu od blitve i krumpira.
I ovoga puta, recept vam donosi vam chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić.
Sastojci za 4 osobe
- 1 kg zera
- ½ kg očišćenog krumpira
- 1 kg domaće blitve
- 3 režnja češnjaka
- 100 g kokosovog malaca
- ½ kg oštrog brašna
- 100 g sezama
- 1 dcl maslinovog ulja
- ½ litre suncokretovog ulja
- 5 stabljika crvenog bosiljka
- sol
- papar
- sezam
Priprema:
U posoljenu vodu stavimo kuhati oguljeni krumpir, izrezan na četvrtine i na samom kraju kuhanja, svega dvije minute, dodamo blitvu i češnjak.
Višak vode odvojimo, a blitvu i krumpir zajedno s maslinovim uljem i češnjakom izmiksamo štapnim mikserom dodajući postepeno otopljeni kokosov maslac i dio vode u kojoj smo prethodno kuhali navedene namirnice kako bi bilo više kremasto.
Zere uvaljamo u oštro brašno i sezam te pofrigamo u suncokretovom ulju.
Sve zajedno garniramo listovima bosiljka.
Dobar tek!
Chef kuhinje Andrija Tomić
Marina Pomer
Pomer 26a 52203 Medulin