U Istri je palenta bila uobičajeni obrok siromašnih, a kuhala se od kukuruznog brašna u kotlu nad ognjišćem i miješala vrnjačom ili palentarom.
No, valja imati na umu da je palenta jako zdrava, i da danas imamo na raspolaganju instant palentu, koja se skuha za svega nekoliko minuta. Također, postoje mnoge mogućnosti kako od ovog jednostavnog jela napraviti pravi gurmanski obrok, a ovdje vam donosimo jednostavan recept iz talijanske tradicionalne kuhinje, nazvan "polenta alla romagnola".
Savjet: Ova receptura je odlična ako je poslužite toplu, no i kad je hladna, i sljedeći dan također, je vrlo ukusna.
Sastojci za 4 osobe:
500 grama palente
50 grama suhih gljiva
50 grama pancete
1 veća mrkva
1 veća kapula
1 komad celera
ulje
200 g kobasica po izboru
350 g pelata
50 g maslaca
parmezan
Priprema:
Palentu skuhajte po uputama na pakiranju, te je prelijte u veliku zdjelu koju prethodno isplahnuli hladnom vodom. Kad se malo ohladi, prevrnite palentu na ravnu površinu i pustite da se u potpunosti ohladi.
U međuvremenu, stavite namakati gljive u vruću vodu, te čim omekšaju, isperite ih, iscijedite i narežite ih.
Pancetu, mrkvu, kapulu i celer na sitno iscjeckate i dobro promiješajte da dobijete kompaktnu smjesu (pešt).
U duboku tavu stavite nekoliko žlica ulja, te na stavite pešt i dinstajte na laganoj vatri 15 minuta.
Nakon toga dodajte sitno nasjeckane kobasice, gljive i iscijeđene pelate, dodajte papra i soli po ukusu, te na najmanjoj vatri dinstajte 30 minuta.
Palentu narežite na debele ploške (kao šnite kruha) te u dublji pleh složite jedan sloj palente i na to stavite sloj umaka i pospite parmezanom. Postupak ponovite dokle god imate sastojaka, a na zadnji sloj palente stavite umak, maslac i krupne listiće parmezana.
Zapecite u rerni na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Dobar tek!