KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Palenta alla romagnola - jednostavan recept za obično jelo u novom ruhu

| Autor: Tea TIDIĆ

U Istri je palenta bila uobičajeni obrok siromašnih, a kuhala se od kukuruznog brašna u kotlu nad ognjišćem i miješala vrnjačom ili palentarom.

No, valja imati na umu da je palenta jako zdrava, i da danas imamo na raspolaganju instant palentu, koja se skuha za svega nekoliko minuta. Također, postoje mnoge mogućnosti kako od ovog jednostavnog jela napraviti pravi gurmanski obrok, a ovdje vam donosimo jednostavan recept iz talijanske tradicionalne kuhinje, nazvan "polenta alla romagnola".

Savjet: Ova receptura je odlična ako je poslužite toplu, no i kad je hladna, i sljedeći dan također, je vrlo ukusna.

 

Sastojci za 4 osobe:

500 grama palente

50 grama suhih gljiva

50 grama pancete

1 veća mrkva

1 veća kapula

1 komad celera

ulje

200 g kobasica po izboru

350 g pelata

50 g maslaca

parmezan

 

Priprema:

Palentu skuhajte po uputama na pakiranju, te je prelijte u veliku zdjelu koju prethodno isplahnuli hladnom vodom. Kad se malo ohladi, prevrnite palentu na ravnu površinu i pustite da se u potpunosti ohladi.

U međuvremenu, stavite namakati gljive u vruću vodu, te čim omekšaju, isperite ih, iscijedite i narežite ih.

Pancetu, mrkvu, kapulu i celer na sitno iscjeckate i dobro promiješajte da dobijete kompaktnu smjesu (pešt).

U duboku tavu stavite nekoliko žlica ulja, te na stavite pešt i dinstajte na laganoj vatri 15 minuta.

Nakon toga dodajte sitno nasjeckane kobasice, gljive i iscijeđene pelate, dodajte papra i soli po ukusu, te na najmanjoj vatri dinstajte 30 minuta.

Palentu narežite na debele ploške (kao šnite kruha) te u dublji pleh složite jedan sloj palente i na to stavite sloj umaka i pospite parmezanom. Postupak ponovite dokle god imate sastojaka, a na zadnji sloj palente stavite umak, maslac i krupne listiće parmezana.

Zapecite u rerni na 180 stupnjeva oko 40 minuta.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter