Ilustracija (Pexels)
Zasigurno se mnogi od vas sjećaju mirisa nedjeljnog ručka koji je dopirao iz kuhinje dok se na štednjaku lagano krčkala juha od kosti. To nije samo obrok – to je tradicija, podsjetnik na tople obiteljske trenutke i jednostavnost života. Juha od kosti stoljećima je hranila generacije, davala snagu radnicima na polju i grijala djecu nakon igre. Danas, kada se sve češće okrećemo brzim rješenjima, vraćanje ovoj jednostavnoj juhi znači povratak zdravlju, prirodi i iskonskom okusu.
Priprema kostiju – Kosti najprije operite, a ako želite jači okus i boju, stavite ih na kratko u pećnicu na 200 °C, dok lagano ne porumene.
Lonac pun mirisa – Stavite kosti u veliki lonac, prelijte ih s 4 – 5 litara hladne vode, dodajte povrće i začine.
Tajna je u strpljenju – Kad zavrije, smanjite vatru i pustite da juha lagano krčka. Skidajte pjenu koja se stvara na površini.
Vrijeme kuhanja – Juha se može kuhati 2 – 3 sata za svakodnevni ručak, no ako imate vremena, dopustite da se lagano krčka i 6 sati – dobit ćete bogat, hranjiv temeljac.
Procijedite i poslužite – Gotovu juhu procijedite, začinite svježim peršinom i poslužite s domaćim rezancima, knedlicama ili kuhanim povrćem.
Ako želite, ovu juhu možete pripremiti i unaprijed pa ju zamrznuti u porcijama – tako ćete uvijek imati pri ruci savršen temeljac za rižota, umake ili neka druga jela.
Dobar tek!