KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Juha od kosti – okus djetinjstva i temelj svakog pravog obroka

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Zasigurno se mnogi od vas sjećaju mirisa nedjeljnog ručka koji je dopirao iz kuhinje dok se na štednjaku lagano krčkala juha od kosti. To nije samo obrok – to je tradicija, podsjetnik na tople obiteljske trenutke i jednostavnost života. Juha od kosti stoljećima je hranila generacije, davala snagu radnicima na polju i grijala djecu nakon igre. Danas, kada se sve češće okrećemo brzim rješenjima, vraćanje ovoj jednostavnoj juhi znači povratak zdravlju, prirodi i iskonskom okusu.

Sastojci

  • 1 – 1,5 kg kostiju (goveđe s malo mesa, koljena, rebra ili pileće kosti)
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina ili pastrnjaka
  • 1 komad celera (korijen ili stabljike)
  • 1 veći luk (prepolovljen, po želji lagano zapečen na ploči štednjaka)
  • 2 – 3 režnja češnjaka
  • 2 lista lovora
  • nekoliko zrna papra
  • svježi list peršina
  • sol po ukusu

Priprema

Priprema kostiju – Kosti najprije operite, a ako želite jači okus i boju, stavite ih na kratko u pećnicu na 200 °C, dok lagano ne porumene.

Lonac pun mirisa – Stavite kosti u veliki lonac, prelijte ih s 4 – 5 litara hladne vode, dodajte povrće i začine.

Tajna je u strpljenju – Kad zavrije, smanjite vatru i pustite da juha lagano krčka. Skidajte pjenu koja se stvara na površini.

Vrijeme kuhanja – Juha se može kuhati 2 – 3 sata za svakodnevni ručak, no ako imate vremena, dopustite da se lagano krčka i 6 sati – dobit ćete bogat, hranjiv temeljac.

Procijedite i poslužite – Gotovu juhu procijedite, začinite svježim peršinom i poslužite s domaćim rezancima, knedlicama ili kuhanim povrćem.

Ako želite, ovu juhu možete pripremiti i unaprijed pa ju zamrznuti u porcijama – tako ćete uvijek imati pri ruci savršen temeljac za rižota, umake ili neka druga jela.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama