kuhajte s glasom istre

Recept dana: Zdrava i pikantna leća s mrkvom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Leća je nevjerojatno svestrana namirnica i idealna baza za zasitna, ukusna jela na žlicu koja ne zahtijevaju puno novca ni vremena. Pikantna leća s mrkvom za kovu vam donosimo recept upravo je takvo jelo – jednostavno i hranjivo, bogatog, zaokruženog okusa.

Leća se kuha s aromatičnim začinima, a dodaci poput rajčice i grožđica (ili suhih marelica) unose slatko-kiseli kontrast koji ovo jelo diže na sasvim novu razinu, a mrkva dodaje prirodnu slatkoću i dubinu.

Pikantna leća s mrkvom kuha se u jednom loncu, a poslužiti je možete kao varivo uz krišku kruha ili kao umak s palentom ili pire krumpirom, piše Punkufer.

Pikantna leća s mrkvom - sastojci:

  • 1 žuti luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica svježe naribanog đumbira
  • 4 mrkve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica mljevenog kima
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 1/2 čajne žličice papra
  • ¼ čajne žličice mljevene crvene paprike
  • 200 g smeđe leće, nekuhane
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 40 g grožđica ili nasjeckanih suhih marelica
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 1 žlica nasjeckanog peršina
  • sol, po ukusu

Pikantna leća s mrkvom - priprema:

Narežite luk, nasjeckajte češnjak, naribajte đumbir, a mrkvu ogulite i narežite na kockice.
U duboku tavu ubacite luk, češnjak, đumbir i maslinovo ulje. Pirjajte na srednje jakoj vatri dok luk ne omekša i ne postane proziran, oko pet minuta.

U tavu dodajte nasjeckanu mrkvu, kim, cimet, papar i mljevenu crvenu papriku. Nastavite pirjati još oko dvije minute.

Zatim dodajte nekuhanu leću, koncentrat rajčice, grožđice ili nasjeckane marelice i temeljac. Miješajte dok se koncentrat rajčice ne otopi u temeljcu. Poklopite i pojačajte vatru.

Pustite da temeljac zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru na srednje slabu i pustite da se leća krčka još 30 minuta. Kuhajte poklopljeno i povremeno promiješajte.

Kušajte i po potrebi dodajte soli i papra i pospite nasjeckanim svježim peršinom.
Poslužite leću kao varivo s kruhom ili kao umak preko palente ili pire krumpira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama