KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Najjednostavnija verzija pripreme osvježavajućeg umaka tradicionalne grčke kuhinje. Uvijek uspije!

| Autor: Glas Istre
Tzatziki umak

Tzatziki umak


Tzatziki je zdrav umak koji je začinjen i osvježavajući, idealan za tople dane, a sastoji se od procijeđenog jogurta i krastavca. Dio je tradicionalne grčke kuhinje. Postoji nekoliko načina na koje ćete čuti izgovaranje tzatzikija, ali na pravi se način na grčkom kaže tsa-tsi-ki (s tim da ts daje isti zvuk kao i zz u pizzi i mozzarelli), piše Dijana Ljubanović za Novi list

Često ćete u receptima primijetiti da krastavac treba ručno usitniti ili nasjeckati na kockice, ali dobro je samo usitniti u procesoru hrane (izvrstan prečac, ali također daje i bolju ne žilavu teksturu). Zatim prečac broj dva, ovdje samo istisnete višak tekućine u papirnate ručnike ili jednostavno upotrijebite gusti grčki jogurt i potpuno preskočite korak.

Grčki jogurt: Što masniji, to je bogatiji okus.

Krastavac: Nije nužno oguliti koru, ali imajte na umu da će kora dati i gorčinu i boju pa ovisi kakve okuse preferirate.

Svježi kopar: Daje umaku posebnu začinjenost.

Češnjak: Dovoljan je jedan češanj.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje: ne treba ga miješati sa standardnim rafiniranim maslinovim uljem, ekstra djevičansko maslinovo ulje je najsirovije i neprerađeno te je smjelijeg okusa.

Limun: Stvarno umak čini ukusnijim, nemojte ga preskočiti.

Sol: Možete koristiti morsku sol, kuhinjsku sol ili košer sol.

Ogulite i krastavac: Ogulite krastavac i narežite na polovice dužinom i žlicom odstranite sjemenke.

Samljeveni krastavac: Krastavac nasjeckajte na komade, a zatim dodajte u procesor hrane. Pulsirajte dok krastavac ne bude gotovo sitno nasjeckan.

Ispustite tekućinu iz aparata za kuhanje: Uklonite oštricu iz aparata za kuhanje, a zatim pritisnite krastavac uz bokove posude procesora kako biste uklonili dio viška tekućine, rezerve tekućine.

Procijedite ako je potrebno: Ako koristite grčki jogurt koji nije jako gust, mljeveni krastavac rasporedite na nekoliko slojeva papirnatih ručnika. Zamotajte i istisnite višak tekućine.

Dodajte sve tzatziki sastojke u posudu za miješanje: Dodajte jogurt, krastavac, kopar, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok u srednju posudu za miješanje. Začinite solju i paprom po ukusu.

Pomiješajte: Smjesu miješajte dok se dobro ne sjedini. Ako utvrdite da je malo gust za vaš ukus, možete uliti malo soka od krastavca iz procesora za hranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater