Mesne okruglice s pireom
Bilo da ih zovete ćufte ili mesne okruglice, radi se o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od rajčica uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krumpira. Možete ih poslužiti i uz kuhanu rižu ili tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu; možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu, preporuča zadovoljna.hr.
SASTOJCI ZA OKRUGLICE:
500 g mljevenog mesa (po izboru)
75 g riže
1 luk
2 jaja
2 žlice krušnih mrvica
2 režnja češnjaka
1 žličica slatke mljevene paprike
50 ml vode
sol, papar
malo sitno sjeckanog svježeg peršina
2 žlice maslinova ulja
ZA UMAK:
500 ml pasirane rajčice
3 žlice maslinova ulja
3 žlice glatkog brašna
1 žlica šećera
1,5 l vode
sol, papar
PRIPREMA:
Luk i češnjak nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.
U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.
Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.
U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.
Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.
Poslužite uz pire od krumpira.