KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Najbolje prijateljice pire-krumpira - MESNE OKRUGLICE U UMAKU OD RAJČICA

| Autor: Glas Istre
Mesne okruglice s pireom

Mesne okruglice s pireom


Bilo da ih zovete ćufte ili mesne okruglice, radi se o omiljenim zalogajima od mljevenog mesa u finom umaku od rajčica uz koje je dovoljno samo skuhati puno pire-krumpira. Možete ih poslužiti i uz kuhanu rižu ili tjesteninu. Mljeveno meso za ćufte izaberite prema vlastitom ukusu; možete koristiti čistu junetinu, miješano mljeveno meso ili mljevenu puretinu, preporuča zadovoljna.hr.

SASTOJCI ZA OKRUGLICE:

500 g mljevenog mesa (po izboru)

75 g riže

1 luk

2 jaja

2 žlice krušnih mrvica

2 režnja češnjaka

1 žličica slatke mljevene paprike

50 ml vode

sol, papar

malo sitno sjeckanog svježeg peršina

2 žlice maslinova ulja

ZA UMAK:

500 ml pasirane rajčice

3 žlice maslinova ulja

3 žlice glatkog brašna

1 žlica šećera

1,5 l vode

sol, papar

PRIPREMA:

Luk i češnjak nasjeckajte nasitno pa propirjajte na zagrijanom maslinovu ulju, dodajte rižu i tostirajte je oko 2 minute dok se ne zastakli. Ugasite i ohladite.

U posudu stavite mljeveno meso, dodajte tostiranu rižu, krušne mrvice, jaja, začine i vodu pa sve dobro izmiješajte rukama. Ostavite smjesu da odstoji barem pola sata.

Od smjese oblikujte male kuglice i stavljajte ih na pripremljeni pladanj.

U većoj posudi zagrijte ulje pa dodajte brašno i malo ga zažutite, potom dodajte pasiranu rajčicu i vodu i sve dobro izmiješajte. Dodajte šećer, sol i papar pa kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10 minuta.

Dodajte i pripremljene ćufte pa sve zajedno kuhajte na lagano vatri 15-20 minuta.

Poslužite uz pire od krumpira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter