(Foto: Shutterstock)
Mađarice su pravi evergreen među kolačima - i makar za pripremu ove slastice treba nešto više vremena i umijeća, jednom kad se ispraksirate, mađarice će postati neizostavne u vašem slastičarskom opusu.
Sastojci:
Za kore:
Za kremu:
Glazura:
Priprema:
Brašno i prašak za pecivo izmiješajte u dubljoj posudi, pa dodajte malo soli i brašna. Promiješajte pa dodajte jaja, margarin (ili mast) i vrhnje te dobro umijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Izvadite tijesto na nabrašnjenu površinu, premijesite i podijelite na šest jednakih dijelova.
Na papiru za pečenje razvaljajte svaki od tih dijelova tijesta i to na veličinu pleha na kojem ćete peći kore.
Na donju stranu pleha za pečenje (obrnutu) stavite tako razvaljano tijesto (s papirom za pečenje), i pecite kore u pećnici zagrijanoj za 180 stupnjeva 10-ak minuta. Važno je da se kore ne prepeku, već moraju ostati bijele. Kad ste ih sve ispekli, pustite kore da se dobro ohlade.
Kremu kuhajte u većem i dubljem loncu - pomiješajte brašno, kakao, šećer i dio mlijeka, i dobro pazite da razbijete grudice, pa dodajte ostatak mlijeka. Kuhajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta. Ugasite vatru, dodajte čokoladu, rum i maslac pa sve dobro promiješajte.
Kod slaganja mađarica jako je važno da kore mažete vrućom kremom. Princip slaganja je jednostavan - stavite prvu koru, premažite je dijelom kreme, potom stavite drugu koru pa premažite kremom i ponavljajte postupak do zadnje kore.
Kad ste sve složili, ostavite da se dobro ohladi, pokrijte gornju koru papirom za pečenjem i "poklopite" nečim teškim poput daske ili teške knjige.
Pustite tako bar pet sati, i onda je vrijeme za pripremu čokoladne glazure - na pari otopite usitnjenu čokoladu i na kockice narezan maslac pa umiješajte ulje.
Glazuru ohladite desetak minuta pa je prelijte po mađarici. Kad se glazura stegnula, narežite mađaricu i poslužite.
Dobar tek!