Lumpia (Foto: Pixabay)
Lumpia je tradicionalno jelo tipično za Indoneziju i Filipine, a riječ je o prženim proljetnim rolicama koje su punjene mljevenom svinjetinom i miješanim povrćem. Obično se poslužuju kao predjelo ili finger food, uz slatko-kiseli umak. Za pripremu i kuhanje će vam trebati oko 40 minuta, a umjesto svinjetine, možete u smjesu umiješati račiće.
Sastojci za 50 rolica:
Priprema:
Kore narežite na pravokutnike željene veličine. Stavite vlažni papirnati ubrus preko kora kako se ne bi osušile dok pripremate ostale sastojke.
Pomiješajte svinjetinu, kupus, češnjak, đumbir, sojin umak, pileći bujon u prahu (ako koristite), jaja i mljeveni crni papar u velikoj zdjeli. Rukama ili gumenom lopaticom dobro izmiješajte fil da se začini ravnomjerno rasporede.
Postavite jednu od pravokutnih kora okomito na radnu površinu s užim rubom okrenutim prema vama. Stavite punu žličicu nadjeva na koru oko centimetar od ruba koji vam je najbliži. Uhvatite donji rub kore i zarolajte je preko nadjeva, nastavljajući motati dok ne ostane otprilike 5 centimetara kore. Dio kore bez nadjeva lagano navlažite vodom i zarolajte do kraja.
U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Lagano stavite lumpiju u vruće ulje i pržite dok ne porumeni sa svih strana, ukupno 3 do 5 minuta.
Prženu lumpiju stavite na papirnate ubruse i odmah poslužite sa slatko-kiselim umakom ili umakom od čilija.
Dobar tek!