KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: KUNELIĆ NA PADELU - okusi djetinjstva i zavičaja

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Kunelić na padelu s pečenim krumpirima (Snimio Davor Šišović)

Kunelić na padelu s pečenim krumpirima (Snimio Davor Šišović)


Nekoć su kunići, ili po domaće kunelići, bili sastavni dio menažerije svakog istarskog seoskog domaćinstva. Držali su se u žičanim kavezima, hranili domaćim povrćem, obavezno bi ih se pokazivalo djeci kad bi dolazila u goste, uz upozorenje da ne guraju prstiće kroz žicu, a djeca bi naravno obavezno gurala prstiće prema dražesnim životinjama, riskirajući nimalo bezazlen ugriz.

Kuneliće se spremalo za nedjeljni ručak, ne baš često, ali nekoliko puta u godini i taj se specijalitet nalazio na obiteljskom stolu. Stefano Mužina odlučio se uvrstiti kuneliće u repertoar marendi u svom restoranu Pazin-Zapad (pokraj čvora Rogovići na Istarskom ipsilonu) baš stoga da svojim gostima ponudi dašak nostalgije, mirise i okuse djetinjstva i zavičaja, jelo koje će mnogima biti poznato, ali ga zasigurno odavno nisu kušali.

Kako domaćeg seoskog uzgoja nažalost odavno nema, Mužina kuneliće nabavlja od pazinske tvrtke Pisinium. Prosječne su težine od 1,3 kilograma, a od jednog takvog može se pripremiti četiri obroka. Evo kako kunelića na padelu priprema Đulijana Kalac, kuharica u restoranu Pazin-Zapad.

Sastojci:

  • Kunelić
  • Ulje
  • Maslinovo ulje
  • Češnjak
  • Luk
  • Mrkva
  • Lovor
  • Ružmarin
  • Celer
  • Suhe šljive
  • Sol
  • Papar

 

Priprema:

Kunelića treba rasjeći na veće komade, i zatim 18 sati marinirati u mješavini običnog i maslinovog ulja u koju su dodani narezani češnjak, luk, mrkva, lovor, ružmarin, sol i papar. Od mesa dovoljno odležanog u marinadi do obroka posluženog u tanjuru priprema traje oko tri sata.

Dijelove kunelića treba najprije popržiti na ulju da dobije zlatnu boju, a meso zatim treba izvaditi i odložiti na stranu. U toj istoj padeli i na tom istom ulju zatim najprije treba pofrigati pancetu, zatim preko nje dodati celer, luk, mrkvu i suhe šljive, i to pirjati uz dodavanje bijelog vina. Koliko dugo? "Ma neka se kuha", kaže šjora Đulijana.

Kad su svi sastojci omekšali, u padelu se dodaje i među povrće umiješa jedna žlica brašna, a sadržaj padele se zatim usitni štapnim mikserom, ali ne do kraja: umaku posebnu draž daju preostali ukusni komadići povrća koji pod zubom oslobađaju slasne arome. Nakon miksanja, dijelovi kunelića vraćaju se u padelu i još neko vrijeme kuhaju, uz podlijevanje toplom vodom, dok meso sasvim ne omekša. Kunelić na padelu se u marendama restorana Pazin-Zapad servira uz pečeni krumpir, no lijepo se slaže i s njokima ili s nekim drugim prilogom.

Uz kunelića na padelu Stefano Mužina preporučuje piti neki lagani voćni merlot, ili čak još mekši i nježniji crni pinot.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter