(Pexels)
Recept koji vam donosimo inačica je hasselback krumpira "pojačana" komadićima slanine, aromatičnim začinima i zapečena u vrhnju. Savršeno mekan iznutra, divno zapečen izvana i s okusom koji lako možete kombinirati s pečenim mesom - ali i ne morate jer je i sam dovoljno zasitan, piše Pnkufer.hr.
375 ml vrhnja za kuhanje
3 češnja češnjaka
3 grančice svježeg timijana, plus za posluživanje
6 krumpira, neoguljenih, narezanih na pola po dužini
70 g naribanog tvrdog sira
4 kriške slanine, narezane na sitno
2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
2–3 žlice sušenog luka
1 kocka goveđeg ili povrtnog temeljca, izmrvljena
1 čajna žličica soli ili po ukusu
¼ čajne žličice crnog papra
¼ čajne žličice češnjaka u prahu
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Zagrijte vrhnje, češnjak i majčinu dušicu u malom loncu na srednje jakoj vatri. Kuhajte 3 minute. Maknite s vatre. Začinite paprom i ostavite sa strane.
Stavite jednu polovicu krumpira prerezanom stranom prema dolje na dasku za rezanje i probodite je štapićem za ražnjiće što bliže dasci. Narežite krumpir na tanke ploške, ali tako da se ne odvoje (u tome će vam pomoći štapići za ražnjiće). Ponovite i s ostalim polovicama krumpira.
Stavite krumpir, ravnom stranom prema dolje, u veliki lim za pečenje. Pospite s pola pripremljenog sira i slanine. Procijedite smjesu s vrhnjem i bacite krute dijelove. Dodajte u smjesu suhi luk i češnjak, izmrvljenu kocku i sol i izmuješajte pjenjačom. Prelijte preko krumpira.
Lim za pečenje prekrijte aluminijskom folijom. Pecite 40 minuta ili dok krumpir ne omekša.
Pospite krumpir preostalim sirom i slaninom. Pecite, nepokriveno, još 30 minuta ili dok krumpir ne dobije lijepu boju. Prije posluživanja pospite vlascem.
Dobar tek!