Ilustracija (Unsplash)
Petkom mnogi Istrijani vjerno čuvaju tradiciju - riba na stolu, miris mora u zraku i lagani obrok za kraj radnog tjedna. Ako niste sigurni što pripremiti danas, fileti lososa na naglo savršen su izbor: brzo, zdravo i s okusom koji podsjeća na mediteranski odmor.
Filete obrišite papirnatim ubrusom i lagano posolite i popaprite s obje strane.
U tavi zagrijte žlicu maslinova ulja dok ne postane vruće, ali ne dimi.
Stavite filete lososa s kožom prema dolje (ako je ima) i pecite 3–4 minute, dok se ne pojavi zlatna kora.
Pažljivo ih okrenite i ispecite još 2 minute s druge strane, ovisno o debljini fileta.
Skinite s tave, poškropite svježim limunovim sokom i kratko pokrijte aluminijskom folijom da odleže minutu-dvije.
Losos poslužite uz blanširano povrće ili pire od celera, a čaša malvazije savršeno će zaokružiti obrok.
Dobar tek!