(Pexels)
Ovo je jelo koje se ne trudi biti u trendu, ali njegova je sezona svakako – ova. Jednostavno, iskreno, domaće, puno okusa i malo "scharf", ovo fino jelo na žlicu koje se odlično slaže s pireom od krumpira ili palentom, unijet će boju i život i u najdosadniji sivi dan.
Povrće s kobasicama odlična je podloga za improvizacije, a u njega ide većina onoga što imate kod kuće, kao i sve povrće koje trebate potrošiti. Žanrovski negdje između variva i umaka, ovo će jelo biti još ukusnije nakon što prenoći u hladnjaku, piše Punkufer.hr.
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još (po želji) za posluživanje
8 talijanskih salsiccia (ili drugih svježih svinjskih) kobasica (oko 1 kg)
3 crvene paprike, narezane
2 srednja crvena luka, narezana
5 češnjeva češnjaka, narezanih
200 g brokule, narezane na komade od 2,5 cm
115 g špinata
pahuljice ljute paprike, po ukusu
800 g pasiranih rajčica iz konzerve
45 g svježeg bosiljaka, nasjeckani listovi
10 ukiseljenih feferona, neocijeđenih
sol
svježe mljeveni crni papar
U tavi od lijevanog željeza na jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje. Dodajte kobasice, pokrijte i pržite dok ne dobiju boju, 5 do 6 minuta. Okrenite ih pa ispržite i s druge strane.
Umiješajte paprike, luk i češnjak, pokrijte i pirjajte, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša i ne zamiriše, 5 do 6 minuta.
Dodajte brokulu i špinat, promiješajte, pokrijte i pirjajte 3 do 4 minute. Umiješajte pahuljice ljute paprike i zgnječene rajčice. Umiješajte bosiljak i feferone s tekućinom. Pokrijte i kuhajte 10 minuta, povremeno miješajući.
Posolite i popaprite po ukusu. Po želji pokapajte s malo maslinovog ulja. Poslužite odmah.
Dobar tek!