Ilustracija (Pexels)
Badnjak nije badnjak bez bakalara, a ovaj, pripremljen "na mornarski" toliko je ukusan da ćete ga se sjetiti i mimo blagdana. Osim bakalara, sve sastojke sigurno uvijek imate kod kuće.
Ovo je jedno od onih jela čija je ljepota u jednostavnosti - maslinovo ulje, peršin, češnjak, krumpir i bakalar - to je sve. Naravno uz sol i papar, koji bakalar jako voli.
Bakalar na mornarski peče se u pećnici pokriven aluminijskom folijom, a zadnjih nekoliko minuta i otkriven kako bi se krumpir malo zapekao. Budite oprezni u ovom zadnjem koraku da vam češnjak ne zagori i ne promijeni okus čitavom jelu, a ostalo je - jesnostavno da jesnostavnije ne može biti, piše Punkufer.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Veliki lim za pečenje ili drugu vatrostalnu posudu dobro nauljite tako da dno bude sasvim pokriveno, ali da krumpir koji ćete slagati u lim ne pliva u ulju.
Prvo poslažite ploške krumpira tako da sasvim prekriju dno, a potom na njih rasporedite komadiće bakalara, češnjaka, posolite, obilno popaprite pa ponavljajte red po red. Po (otprilike) srednjem sloju rasporedite većinu peršina.
Slaganje završite slojem krumpira, pospite češnjakom i peršinom, posolite, popaprite i sve zalijte mješavinom maslinova ulja i vode u kojoj se kuhao bakalar (decilitar vode i decilitar i pol ulja).
Poklopite lim aluminijskom folijom i pecite oko 1 sat. (Provjerite i prije kako napreduje.) Zadnjih desetak minuta pečenja skinite foliju da se krumpir malo zapeče, ali pazite da češnjak ne zagori.
Poslužite i uživajte.