Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Bakalar na "mornarski"

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Badnjak nije badnjak bez bakalara, a ovaj, pripremljen "na mornarski" toliko je ukusan da ćete ga se sjetiti i mimo blagdana. Osim bakalara, sve sastojke sigurno uvijek imate kod kuće.

Ovo je jedno od onih jela čija je ljepota u jednostavnosti - maslinovo ulje, peršin, češnjak, krumpir i bakalar - to je sve. Naravno uz sol i papar, koji bakalar jako voli. 

Bakalar na mornarski peče se u pećnici pokriven aluminijskom folijom, a zadnjih nekoliko minuta i otkriven kako bi se krumpir malo zapekao. Budite oprezni u ovom zadnjem koraku da vam češnjak ne zagori i ne promijeni okus čitavom jelu, a ostalo je - jesnostavno da jesnostavnije ne može biti, piše Punkufer.

Sastojci:

  • ½ kg bakalara, kuhanog, očišćenog i natrganog na komadiće
  • 1 kg krumpira, oguljenog, opranog i narezanog na tanke ploške
  • 6 češnjeva češnjaka, nasjeckanih nožem
  • 1 vezica peršina, nasjeckanog
  • 2 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja, podijeljeno
  • 1 dl vode u kojoj se kuhao bakalar
  • sol
  • papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Veliki lim za pečenje ili drugu vatrostalnu posudu dobro nauljite tako da dno bude sasvim pokriveno, ali da krumpir koji ćete slagati u lim ne pliva u ulju.

Prvo poslažite ploške krumpira tako da sasvim prekriju dno, a potom na njih rasporedite komadiće bakalara, češnjaka, posolite, obilno popaprite pa ponavljajte red po red. Po (otprilike) srednjem sloju rasporedite većinu peršina.

Slaganje završite slojem krumpira, pospite češnjakom i peršinom, posolite, popaprite i sve zalijte mješavinom maslinova ulja i vode u kojoj se kuhao bakalar (decilitar vode i decilitar i pol ulja).

Poklopite lim aluminijskom folijom i pecite oko 1 sat. (Provjerite i prije kako napreduje.) Zadnjih desetak minuta pečenja skinite foliju da se krumpir malo zapeče, ali pazite da češnjak ne zagori.

Poslužite i uživajte.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


desktop8






Trenutno na cestama