KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Jednostavno, sa školjkama u glavnoj ulozi - RIŽOT S VONGOLAMA

| Autor: Vesna MEDVEDEC

Osim što školjke uglavnom jedemo ljeti, na kućnim se jelovnicima rijetko i uglavnom prigodno pripremaju. Velika šteta jer vrijedan su izvor mnogih mikronutrijenata a ujedno su i niskokalorične. Osiguravaju visokovrijedne bjelančevina i imaju dobar profil masti. Tako bar tvrde nutricionisti. No, svima je poznato da su vrijedan izvor dragocjenih omega 3 masnih kiselina koje su pravi melem za zdravlje srca i krvnih žila.

Danas donosimo relativno jednostavan "morski" recept sa školjkama vongolama u glavnoj ulozi.

SASTOJCI

400 g školjki (vongole)

list peršina

sol

papar

čili

svježi đumbir

riblji temeljac

riža (Arborio ili Carnaroli)

maslac

3 luka srebrenca

1 dcl bijelog vina

prstohvat kurkume

3 režnja češnjaka

tvrdi sir po želji

PRIPREMA

Vongole ubacite u lonac i držite na vatri uz lagano miješanje dok se ne otvore. Školjke izvadite iz lonca te izvadite iz svake meso (vongole mogu ostati i u ljušturi), a tekućinu koju su pustile procijedite kroz fino sito da se eliminiraju moguća zrnca pijeska. Sokovima i morem koje su pustile školjke solimo rižoto. Budući da su vongole najsitnije među komercijalnim školjkama, možete ih direktno ubaciti u rižoto da se u njemu kuhaju.

Sitno nasjeckajte luk srebrenac i češnjak, naribajte svježi đumbir (nemojte pretjerati), narežite malo čilija i sve bacite na kombinaciju maslinovog ulja i maslaca. Pustite da se pirja. Kad vidite da su sastojci omekšali, a okusi proželi, ubacite rižu i miješajte koju minutu u suho da se riža zacakli i počne ispuštati škrob. U međuvremenu u 1 dcl bijelog vina razmutite kurkumu u prahu. Vinom zalijte rižu i pustite da ispari skoro do kraja. Miješajte, konstantno energično miješajte rižu.

Kad procijenite da ima premalo tekućine, podlijevajte temeljcem (dodajte i par žlica tekućine od školjaka). Nakon nekih 10-15 minuta dodajte meso školjki, sitno sjeckani peršin, koju kap maslinovog ulja, papar i postepeno dozirajte tekućinu od školjaka, kako biste izbalansirali slanoću. Ugasite vatru, ubacite par kockica hladnog maslaca, poklopite i ostavite da predahne koju minutu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter