KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Istarska maneštra

| Autor: Glas Istre
(Snimio Neven Lazarević / Arhiva)

(Snimio Neven Lazarević / Arhiva)


Istarska maneštra je izuzetno jednostavno jelo za pripremu, a sastojci nisu suviše skupi. Odlična stvar kod ovog recepta jest što možete pripremiti nešto veću količinu, pa spremiti u frižider - uvriježeno je mišljenje da je maneštra još bolje dan nakon kuhanja.

 

Sastojci za 4 osobe:

  • 260 g graha
  • 400 g krumpira
  • 120 g suhe slanine
  • kost od pršuta
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 3 češnja češnjaka
  • list celera
  • list lovora
  • sol
  • papar

 

Priprema:

Očišćen i opran grah prokuhati u malo vode, a zatim ocijediti i isprati.

Kost od pršuta oprati u toploj vodi, ako je velika, rasjeći je na 2 ili više komada (da može stati u posudu za kuhanje), i zajedno s grahom kuhati u vodi u koju se doda list lovora, sitno isjeckan luk i papar.

Pancetu, češnjak i peršin na sitno nasjeckati dok se ne dobije gusta smjesa, pa ubaciti u lonac.

Kuhati u poklopljenom loncu na laganoj vatri oko dva sata, dok grah ne postane mekan, a meso se lako odstranjuje od kosti.

Izvaditi kost, odstraniti meso i usitnjeno vratiti u lonac. Dodati oguljen i na kockice izrezan krumpir, koncentrat rajčice i po potrebi soliti.

Kada grah i krumpir budu kuhani, jelo je gotovo.

Poslužiti toplo u dubokim tanjurima.

Dobar tek!

Savjet:

Ako vam ostane maneštre, sačekajte da se ohladi, i stavite u frižider. Možete je konzumirati i naredna tri dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom