KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Isprobajte sočne KRAFNE IZ PEĆNICE GOTOVE U TREN OKA

| Autor: Portal NoviList.hr

Vrijeme maškara treba svečano obilježiti tradicionalnim slasticama poput fritula i krafni. A mi vam donosimo recept kojem nećete moći odoljeti- mirisne krafne koje dolaze ravno iz pećnice, bez prženja u ulju. Svoje karnevalske krafne možete preliti rastopljenom čokoladom, ukrasiti listićima badema ili šarenim mrvicama... dok vladaju maškare, sve je dopušteno!

Sastojci (za 16 komada):

500 g brašna

vrećica instant kvasca

275 ml mlijeka

50 g rashlađenog maslaca, izrezanog na kockice

1 jaje, razmućeno

75 g smeđeg šećera

1.5 žličica soli

Plus

pekmez ili čokoladni namaz po izboru

100 g rastopljenog maslaca

šećer u prahu, šarene mrvice ili listići badema

Priprema:

1. Mlijeko zagrijte do vrenja, zatim maknite s vatre i dodajte kockice maslaca. Pustite da se ohladi do sobne temperature.

2. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, 75 g šećera i sol. Suhim sastojcima dodajte mlijeko i razmućeno jaje i pomiješajte drvenom kuhačom.

3. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i rukama mijesite 10 minuta (ili miksajte u posudi služeći se nastavcima za tijesto).

4. Prebacite u posudu koju ste prethodno premazali uljem. Prekrijte čistom krpom i pustite da se diže dok se tijesto ne udvostruči (do 2 sata).

5. Nježno premijesite, a zatim oblikujte 25 kuglica(možete ih i oblikovati tako da u sredini ostavite rupu). Kuglice prebacite u pladnjeve obložene masnim papirom. Ostavite dovoljno razmaka kako se krafne ne bi spojile.

6. Kuglice prekrijte čistom krpom, a kad se udvostruče, prebacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 170º C. Na dno pećnice stavite posudu ispunjenu kipućom vodom.

7. Pecite 12-15 minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohlade, a zatim ih premažite otopljenim maslacem i pospite šećerom, šarenim mrvicama ili listićima badema. Vrećicu za dekoracije ispunite nadjevom po želji i punite svoje krafnice. Poslužite odmah.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter