U vrijeme viroza svake vrste krepka pileća juha povoljno djeluje na zdravlje. Ona će doći kao melem na ranu isto tako nakon prekomjerne konzumacije alkohola. Lako je probavljiva, ukusna i okrepljujuća.
Sastojci:
pola kilograma piletine (najčešće se koriste krila ili nogice, ali i drugi dijelovi piletine)
10 dkg pilećih jetrica
5 dkg crvenog luka
po 10 dkg tikvica, graška, mrkvice, korijena od peršina i korijena od celera
3 žlice brašna
1 jaje
malo ulja, sol i papar po želji
Priprema:
Sitno nasjeckani luk lagano pirjajte na ulju do zlatno žute boje. Na manje komade narežite piletinu. Ubacite usitnjeno meso i sve skupa još malo popržite. Piletina bi trebala postati bijela i u tom trenutku dodaje se povrće. I to prema kriteriju tvrdoće: najprije mrkva, pa peršin, celer i tek potom grašak i tikvice. Namirnice tada treba pustiti da se malo prožmu i poprže, a onda na to doda litru i pol vode, pustite da zakuha, smanjite vatru i pustite da polako kuha, otprilike sat vremena. Pred kraj, u juhicu dodajte noklice od jetrica i ostavite dodatnih 10 minuta na vatri dok se i noklice ne skuhaju. Na kraju, prije posluživanja, dodajte svježe nasjeckani peršin.
Smjesa za noklice: Noklice napravite tako da u posudi razmutite jedno cijelo jaje i njemu, malo po malo, dodajete brašno, sol, papar, nasjeckani peršin i fino usitnjena pileća jetrica. Lagano miješate, pustite da smjesa odstoji nekoliko minuta te, malom žličicom ukuhavate u juhu koja vrije.