(Snimila Tea Tidić)
U zimskim danima dobrodošla su jela koja će nas okrijepiti i ugrijati - a upravo takvo jelo jest grah sa špic rebrima. Iako je potrebno nešto duže vrijeme kuhanja, ovo jelo je izuzetno jednostavno za pripremiti, a s obzirom da se obično kuha veća količina - kad skuhate lonac ovog jela, možete ga konzumirati i naredna tri do četiri dana. Naravno - ako vam ostane.
Sastojci:
Priprema:
Špic rebra prokuhajte u vrućoj posoljenoj vodi – nakon što voda provrije, prokuhajte rebra desetak minuta, i tako ćete izbjeći onu pjenicu dok kuhate.
U dubljem loncu na vrućem ulju prodinstajte nasjeckanu kapulu, posolite i popaprite te dodajte žlicu mljevene paprike i vegetu, podlijte s 1 dcl vode i promiješajte.
Ubacite mrkvu narezanu na kolutiće, te u pola šalice stavite oštro brašno i razmutite s vodom.
Ubacite u lonac, promiješajte da se ne stvore grudice pa ulijte još 2 dcl vode i 500 ml passata di pomodoro.
Dodajte oko dvije litre vode i nekoliko listova lovora i promiješajte.
Ubacite u lonac grah i špic rebra, te krumpir narezan na kockice.
Na slaboj vatri kuhajte oko 2 sata u poklopljenom loncu.
Ako želite dodati i kobasicu, prvo je narežite na kolutiće, prepecite u tavi te ubacite u lonac 20 minuta prije kraja kuhanja.
Dobar tek!