KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Grah sa špic rebrima - jednostavno jelo u kojem će guštati cijela obitelj

| Autor: Glas Istre
(Snimila Tea Tidić)

(Snimila Tea Tidić)


U zimskim danima dobrodošla su jela koja će nas okrijepiti i ugrijati - a upravo takvo jelo jest grah sa špic rebrima. Iako je potrebno nešto duže vrijeme kuhanja, ovo jelo je izuzetno jednostavno za pripremiti, a s obzirom da se obično kuha veća količina - kad skuhate lonac ovog jela, možete ga konzumirati i naredna tri do četiri dana. Naravno - ako vam ostane.

Sastojci:

  • 2 kapule
  • Pola šalice brašna
  • Žlica mljevene paprike
  • Sol
  • Papar
  • Vegeta
  • Nekoliko listova lovora
  • 500 ml passata di pomodoro
  • 2 mrkve narezane na kolutiće
  • pršemula
  • 800 g bijelog graha (može i iz konzerve, ako je svježi, namočiti ga prije)
  • 500 g špic rebara
  • 5 krumpira srednje veličine
  • Ulje
  • 2-3 kranjske kobasice (može i bez)

Priprema:

Špic rebra prokuhajte u vrućoj posoljenoj vodi – nakon što voda provrije, prokuhajte rebra desetak minuta, i tako ćete izbjeći onu pjenicu dok kuhate.

U dubljem loncu na vrućem ulju prodinstajte nasjeckanu kapulu, posolite i popaprite te dodajte žlicu mljevene paprike i vegetu, podlijte s 1 dcl vode i promiješajte.

Ubacite mrkvu narezanu na kolutiće, te u pola šalice stavite oštro brašno i razmutite s vodom.

Ubacite u lonac, promiješajte da se ne stvore grudice pa ulijte još 2 dcl vode i 500 ml passata di pomodoro.

Dodajte oko dvije litre vode i nekoliko listova lovora i promiješajte.

Ubacite u lonac grah i špic rebra, te krumpir narezan na kockice.

Na slaboj vatri kuhajte oko 2 sata u poklopljenom loncu.

Ako želite dodati i kobasicu, prvo je narežite na kolutiće, prepecite u tavi te ubacite u lonac 20 minuta prije kraja kuhanja.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter