KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Četiri sata laganog kuhanja za tradicionalno istarsko jelo sa svim guštima - MANEŠTRA OD SLANCA

| Autor: Drago Orlić, Musaleš
(Arhiva)

(Arhiva)


Slanac je nekad bio popularno jelo u južnoj Istri. Nakon što bi sazrio, u jesen su ga žene sušile za zimu, a pripremao se s vrlo malo ili bez mesa, također i bez pešta tako tipičnog za ostale maneštre.

Obično bi se uz njega pojela kriška sira ili pasutice sa slanim srdelama.

Sastojci:

  • 1 šalica slanca
  • 1 šalica graha
  • 3-4 krumpira
  • malo domaćeg ulja
  • malo brašna
  • sol
  • papar

Priprema:

U veći lonac staviti kuhati grah i slanac (slanac prethodno malo močiti u mlakoj vodi).

Dodati na kockice narezan krumpir, posoliti, i na laganoj vatri kuhati oko četiri sata.

Po potrebi dolijevati vruću vodu.

Pred kraj dodati ulje, kuhati još 5 minuta, maknuti s vatre i poklopiti da odstoji još 15-ak minuta, "da zdahne".

Savjet:

Ako maneštra nije dovoljno gusta, možete pred kraj napraviti laganu zapršku samo od ulja i brašna.

Recept je preuzet iz knjige "Tradicionalna istarska jela - sezonska i blagdanska" autorice Vesne Medvedec Buršić

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter