(Arhiva)
Slanac je nekad bio popularno jelo u južnoj Istri. Nakon što bi sazrio, u jesen su ga žene sušile za zimu, a pripremao se s vrlo malo ili bez mesa, također i bez pešta tako tipičnog za ostale maneštre.
Obično bi se uz njega pojela kriška sira ili pasutice sa slanim srdelama.
Sastojci:
Priprema:
U veći lonac staviti kuhati grah i slanac (slanac prethodno malo močiti u mlakoj vodi).
Dodati na kockice narezan krumpir, posoliti, i na laganoj vatri kuhati oko četiri sata.
Po potrebi dolijevati vruću vodu.
Pred kraj dodati ulje, kuhati još 5 minuta, maknuti s vatre i poklopiti da odstoji još 15-ak minuta, "da zdahne".
Savjet:
Ako maneštra nije dovoljno gusta, možete pred kraj napraviti laganu zapršku samo od ulja i brašna.
Recept je preuzet iz knjige "Tradicionalna istarska jela - sezonska i blagdanska" autorice Vesne Medvedec Buršić