KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Canederli s gulašom - slasni njoki od starog kruha sa špekom jednostavni za pripremu

| Autor: Glas Istre
Canederli s gulašom

Canederli s gulašom


Ovo jelo nekad se smatralo vrlo skromnim i siromaškim - a po uzoru na austrijske "knödel", u Italiji, posebice u regiji Trentino, pripremaju ih sa špekom. Danas vam donosimo jednostavnu recepturu za canederle na način kakav se tradicionalno priprema u talijanskom Trentinu, a uz njih odlično paše i gusti umak pripremljen po uzoru na gulaš. Valja napomenuti da će vam trebati nešto više vremena za pripremu gulaša, ali isto tako jelo je odlično i narednog dana - ako vam ostane viška.

 

Sastojci za četiri osobe:

50 g maslaca

ulje

300 g goveđeg buta

300 g svinjskog buta

sol

papar

600 g luka

dvije žličice ljute paprike

40 g brašna

čaša crnog vina

500 g starog kruha,

100 g špeka

2 jaja

šaka peršina

čaša mlijeka

 

Priprema gulaša:

Na štednjak stavite lonac s maslacem i malo ulja; kad se dobro zagrije, a zatim dodajte dvije vrste mesa narezanog na kockice i dinstajte dok ne porumeni sa svih strana. Posolite, popaprite, dodajte sitno narezani luk, pospite paprikom i nastavite pirjati na srednje jakoj vatri, često miješajući.

Pospite žličicom brašna, ponovno promiješajte i poškropite čašom crnog vina, pustite da napola ispari; zatim ulijte dvije - tri kacijole vode i kuhajte, na slaboj vatri oko sat i pol u poklopljenom loncu.

Priprema canederla:

Odstranite koru starog kruha, a sredinu kruha narežite na kockice i stavite u dublju posudu.

Špek narežite na sitne kockice i stavite u tavu pa kratko prepecite špek bez dodavanja ulja. Dodajte prepečeni špek u posudu s narezanim kruh i promiješajte. Zatim dodajte nešto dvije žlice ulja, razmućena jaja, nasjeckani peršin, mlijeko, dvije žlice brašna i prstohvat soli. Sve dobro izmiješajte da dobijete kompaktnu smjesu, a zatim sa tom smjesom oblikujte kuglice velike poput oraha.

U loncu zagrijte posoljenu vodu, te oblikovane canederle pažljivo položite u vodu i kuhajte ih u kipućoj vodi 15 minuta.

Ocijedite ih i stavite u veću posudu u kojoj ćete ih poslužiti.

Obilno ih zalijte gulašom i servirajte.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter