Canederli s gulašom
Ovo jelo nekad se smatralo vrlo skromnim i siromaškim - a po uzoru na austrijske "knödel", u Italiji, posebice u regiji Trentino, pripremaju ih sa špekom. Danas vam donosimo jednostavnu recepturu za canederle na način kakav se tradicionalno priprema u talijanskom Trentinu, a uz njih odlično paše i gusti umak pripremljen po uzoru na gulaš. Valja napomenuti da će vam trebati nešto više vremena za pripremu gulaša, ali isto tako jelo je odlično i narednog dana - ako vam ostane viška.
Sastojci za četiri osobe:
50 g maslaca
ulje
300 g goveđeg buta
300 g svinjskog buta
sol
papar
600 g luka
dvije žličice ljute paprike
40 g brašna
čaša crnog vina
500 g starog kruha,
100 g špeka
2 jaja
šaka peršina
čaša mlijeka
Priprema gulaša:
Na štednjak stavite lonac s maslacem i malo ulja; kad se dobro zagrije, a zatim dodajte dvije vrste mesa narezanog na kockice i dinstajte dok ne porumeni sa svih strana. Posolite, popaprite, dodajte sitno narezani luk, pospite paprikom i nastavite pirjati na srednje jakoj vatri, često miješajući.
Pospite žličicom brašna, ponovno promiješajte i poškropite čašom crnog vina, pustite da napola ispari; zatim ulijte dvije - tri kacijole vode i kuhajte, na slaboj vatri oko sat i pol u poklopljenom loncu.
Priprema canederla:
Odstranite koru starog kruha, a sredinu kruha narežite na kockice i stavite u dublju posudu.
Špek narežite na sitne kockice i stavite u tavu pa kratko prepecite špek bez dodavanja ulja. Dodajte prepečeni špek u posudu s narezanim kruh i promiješajte. Zatim dodajte nešto dvije žlice ulja, razmućena jaja, nasjeckani peršin, mlijeko, dvije žlice brašna i prstohvat soli. Sve dobro izmiješajte da dobijete kompaktnu smjesu, a zatim sa tom smjesom oblikujte kuglice velike poput oraha.
U loncu zagrijte posoljenu vodu, te oblikovane canederle pažljivo položite u vodu i kuhajte ih u kipućoj vodi 15 minuta.
Ocijedite ih i stavite u veću posudu u kojoj ćete ih poslužiti.
Obilno ih zalijte gulašom i servirajte.
Dobar tek!