KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Benedikt jaja - jednostavna, zasitna i fina kombinacija za savršeni "brunch"

| Autor: Portal GlasIstre.hr
(Foto: Pixabay.com)

(Foto: Pixabay.com)


Tradicionalno američko jelo, koje se obično jede za "brunch" (kasni doručak) jesu Benedikt jaja. Sama receptura nadahnuće je našla u tipičnom engleskom doručku, a riječ je izuzetno ukusnom i nutritivno bogatom jelu.

Benedikt jaja jesu poširana jaja koja se obično serviraju uz hrskavi tost, na koji se stavljaju jaja, te se prelijeva umakom Hollandaise.

Postoji nekoliko inačica s čime obogatiti Benedikt jaja - na tostirani kruh obično se prvo stavlja pečena šunka, slanina ili losos, na to ide jaje i sve se prelije umakom Hollandaise. Recept za umak Hollandaise možete naći ovdje.

Sastojci za 4 osobe:

4 jaja

voda

ocat

4 fete kruha (ili 4 panina)

lovorov list

sol

papar

žličica sjeckanog vlasca

 

Priprema:

U većem loncu zakuhajte vodu u koju ste ulili malo octa, i dodali lovorov list, sol i papar. Kad voda zavrije, kuhajte još 10 minuta.

U posebnu zdjelu razbijte jaje, pazeći da ne oštetite žumanjke.

Izvadite iz zakuhane vode lovorov list, te promiješajte drvenom žlicom da stvorite vrtlog, pa u sredinu vrtloga ulijte po jedno jaje.

Pričekajte da se jaje lagano oblikuje, i pustite ga da se kuha 5 minuta.

Kruh tostirajte ili zagrijte u tavi, te na njega stavite krišku popržene šunke (ili slanine ili lososa).

Na to pak stavite poširano jaje, i sve prelijte umakom Hollandaise i pospite s malo vlasca.

Preporučeno je konzumirati dok je još toplo.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter