(Foto: Pixabay.com)
Tradicionalno američko jelo, koje se obično jede za "brunch" (kasni doručak) jesu Benedikt jaja. Sama receptura nadahnuće je našla u tipičnom engleskom doručku, a riječ je izuzetno ukusnom i nutritivno bogatom jelu.
Benedikt jaja jesu poširana jaja koja se obično serviraju uz hrskavi tost, na koji se stavljaju jaja, te se prelijeva umakom Hollandaise.
Postoji nekoliko inačica s čime obogatiti Benedikt jaja - na tostirani kruh obično se prvo stavlja pečena šunka, slanina ili losos, na to ide jaje i sve se prelije umakom Hollandaise. Recept za umak Hollandaise možete naći ovdje.
Sastojci za 4 osobe:
4 jaja
voda
ocat
4 fete kruha (ili 4 panina)
lovorov list
sol
papar
žličica sjeckanog vlasca
Priprema:
U većem loncu zakuhajte vodu u koju ste ulili malo octa, i dodali lovorov list, sol i papar. Kad voda zavrije, kuhajte još 10 minuta.
U posebnu zdjelu razbijte jaje, pazeći da ne oštetite žumanjke.
Izvadite iz zakuhane vode lovorov list, te promiješajte drvenom žlicom da stvorite vrtlog, pa u sredinu vrtloga ulijte po jedno jaje.
Pričekajte da se jaje lagano oblikuje, i pustite ga da se kuha 5 minuta.
Kruh tostirajte ili zagrijte u tavi, te na njega stavite krišku popržene šunke (ili slanine ili lososa).
Na to pak stavite poširano jaje, i sve prelijte umakom Hollandaise i pospite s malo vlasca.
Preporučeno je konzumirati dok je još toplo.
Dobar tek!