KRENIZDRAVO.HR

Kuhajte danas, uživajte cijelu zimu: Najbolji recepti i savjeti za pripremu DOMAĆEG AJVARA

| Autor: Krenizdravo.hr

Mnogi se otimaju za podrijetlo ajvara, ali nitko još nije uspio dokazati prvenstvo. Postoji već dugi niz godina, a pretpostavlja se da je turskog podrijetla.

 

Ajvar je omiljena domaća poslastica za zimnicu od paprika i patlidžana. Jede se samostalno, uz meso s roštilja ili na kruhu. U 100 grama ajvara se u prosjeku nalazi oko 100 kalorija, ovisno o sastojcima. Postoji puno recepata za ajvar, a svaka regija se drži svoje tradicije.

U prosjeku za kuhanje ajvara je potrebno oko osam sati aktivnog rada. Vrijeme lako ode na pečenje i kuhanje povrća, kojeg ima u velikim količinama.

Domaći ajvar u kojem nema dodanih konzervansa bi se mogao početi kvariti nakon mjesec ili dva. Ako želite da ostane svjež i jestiv dulje vremena, možete sterilizirati staklenke u koje ćete pohraniti ajvar, protresti napunjene staklenke kako bi izašao višak zraka, ili nakon punjenja staklenke vratiti u pećnicu na 60 stupnjeva Celzijevih kako bi došlo do pasterizacije.

Koji recept za ajvar odabrati? Ako nemate previše vremena na raspolaganju, isprobajte brzi recept za ajvar bez pečenja. Ako se želite držati klasike, tada ćete odabrati recept za makedonski ajvar u kojemu se patlidžani i paprike peku u pećnici ili na roštilju ili pak recept za leskovački ajvar.

Recepte i savjete za pripremu domaćeg ajvara pronađite na Krenizdravo.hr


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of