GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Zdrave loptice - neodoljiva slastica

| Autor: Silvia CAH
Zdrave loptice (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića  Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen  Kumičić Rovigno)

Zdrave loptice (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Ako ne možete odoljeti slatkom, a preferirate zdravu prehranu - ne morate odustati od deserta. Iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić stručna učiteljica Silvia Cah za Glas Istre donosi recept za zdrave loptice.

 

Sastojci:

  • 5 cijelih oguljenih   naribanih jabuka
  • 2 dcl vode
  • 1 žlica meda
  • Prstohvat soli
  • 180 g palente
  • ½ pecilnog praška
  • 2 bjelanjka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g polovice oraha za dekoraciju

 

Priprema:

Izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati sol i med, zatim vodu, te zajedno palentu, orahe i prašak za pecivo, zatim dodamo jabuke i ulje.

Smjesu izlijemo u pleh 15/15 cm i pečemo na 150°C cca 35 minuta.

Kad se kolač ispeče stavimo ga na hlađenje. Izrežemo na jednake kvadrate i oblikujemo u loptice. Prelijemo rastopljenom gorkom čokoladom i ukrasimo polovicom oraha.

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter