Zdrave loptice (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Ako ne možete odoljeti slatkom, a preferirate zdravu prehranu - ne morate odustati od deserta. Iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić stručna učiteljica Silvia Cah za Glas Istre donosi recept za zdrave loptice.
Sastojci:
Priprema:
Izlupati bjelanjke u čvrsti snijeg, dodati sol i med, zatim vodu, te zajedno palentu, orahe i prašak za pecivo, zatim dodamo jabuke i ulje.
Smjesu izlijemo u pleh 15/15 cm i pečemo na 150°C cca 35 minuta.
Kad se kolač ispeče stavimo ga na hlađenje. Izrežemo na jednake kvadrate i oblikujemo u loptice. Prelijemo rastopljenom gorkom čokoladom i ukrasimo polovicom oraha.
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.