GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Rolice od ramsteka alla pizzaiola

| Autor: Tihomir HORVAT
Rolice od ramsteka alla pizzaiola (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Rolice od ramsteka alla pizzaiola (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Ovo je jedno ukusno i dosta jednostavno jelo za pripremiti. Za ovo jelo smo uzeli juneći ramstek. Vi slobodno možete uzeti komad junećeg buta. Ne preporuča se koristiti meso svinjetine ili peradi jer nam meso mora biti dobro termički obrađeno, a pošto meso najprije moramo termički odraditi u komadu, izrezati na salamoreznicu, postoji velika šansa da kad budemo motali rolice da nam se meso raspada.

Rolice od ramsteka alla pizzaiola (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g svježeg, odležanog ramsteka u komadu
  • 100 g istarskog pršuta
  • 5 komada kiselih krastavaca
  • 2 glavice luka
  • 1 svježa crvena paprika
  • sol, papar
  • 6 komada maslina
  • 1 dcl biljnog ulja
  • Origano
  • 4 komada kapara
  • 1 mozzarela
  • 600 g tikvica
  • 100 g maslaca
  • 1 jušna žlica senfa
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 grančica ružmarina
  • 2 lovorova lista
  • 0,3 cl konjaka
  • 1 dcl bijelog vina
  • 2 rajčice
  • 0,5 l pasata di pomodoro

 

Rolice od ramsteka alla pizzaiola (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

 

Priprema:

Korak 1.

Ramstek začinimo sa soli i paprom. Premažemo ga senfom i odložimo u frižider na 30 minuta.

Dok je ramstek na odležavanju pripremimo pleh za pečenje. U pleh ulijemo malo biljnog ulja, dodamo 1 očišćenu glavicu luka, prerezanu na pola, grančicu ružmarina, lovorov list i 2 režnja češnjaka. Zagrijemo pećnicu na 220°C. Odležani ramstek stavimo u pleh, prelijemo konjakom i stavimo da se zapeče u pećnici 10 minuta. Nakon 10 minuta prelijemo ga bijelim vinom, smanjimo pećnicu na 180 °C i pečemo još 20 minuta. Ramstek nam treba biti rozi u sredini. Nakon što nam je ramstek pečen izvadimo ga iz pećnice pustimo ga da se potpuno ohladi.

Korak 2.

Nakon što nam se ramstek ohladio izrežemo ga na salamoreznicu na minimalnu debljinu od 4.

Trebamo dobiti tanke odreske koji se mogu motati u rolice, a da nam ne pucaju. Po potrebi prilagodite debljinu rezanja.

Pršut izrežemo na tanko po dužini. Kisele krastavce izrežemo na tanke rezance.

Odreske od ramsteka napunimo s izrezanim pršutom i kiselim krastavcima, te zamotamo u rolice i pričvrstimo čačkalicama da nam se kod termičke obrade ne bi otvarale.

Korak 3.

Tikvice izrežemo na kocke i stavimo ih kuhati u malo posoljenu vodu. Kad su tikvice kuhane procijedimo ih i pustimo da se ocijede od vode. Nakon što smo ocijedili tikvice dodamo maslac i izblendamo štapnim mikserom dok ne dobijemo lijep pire.

Korak 4.

Preostalu glavicu luka izrežemo na tanke rezance. Rajčicu izrežemo na kockice. Papriku izrežemo na rezance. Mozzarelu na male kockice.

U tavu ulijemo ulje, te prepržimo luk. Kad nam je luk dobio zlatnu boju dodamo izrezane rajčice i papriku, masline, kapare, malo posolimo i popaprimo. Pirjamo 10 minuta, te dodamo pasatu pa dodamo papar i sol prema potrebi. Nakon što nam je umak prokuhao dodamo pripremljene rolice od ramsteka, dodamo origano i pirjamo 10 minuta.

Korak 5.

Dok nam se rolice pirjaju, zagrijemo pire od tikvice. Pripremimo tanjure za serviranje.

Kad su nam rolice gotove, na tanjur serviramo pire od tikvice, 2-3 rolice od ramsteka (prije posluživanja izvaditi čačkalice ), prelijemo toplim umakom od rajčice i dodamo kockice mozzarele. Poslužimo.

 

Savjet: Ukoliko želimo još ukusnije jelo, slobodno se možete poigrati sa sastojcima. Možete dodati gljive, 2-3 slana srdona koji će se odlično slagati s mesom, uvijek morate računati da kada dodamo jake sastojke pojačavamo i okus umaka.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter