Raviolon od skute i žumanjka u umaku od salvie (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Salvia, kadulja, žalfija, mudrac ili kuš (lat. Salvia officinalis), (eng. Sage) višegodišnja je i medonosna, polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm jakog korijena. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Listovi su dugački, ovalnog oblika, a cvjetovi tamnoljubičaste boje. Kadulja je samonikla biljka, ali se i uzgaja zbog traženog i cijenjenog eteričnog ulja.
Kadulja u kuhinji
Kadulju kao začin treba pažljivo dozirati i ne s njom konkurirati drugim začinima. Ide s juhama, povrćem, sirom, tjesteninom, ribom, mesom.
Probajte je, primjerice, dodati telećim jetrima ili ražnjićima između komadića mesa. Dobit ćete izniman okus.
Često se kuha u mlijeku kod grlobolje i kašlja, ili jednostavno čaj od kadulje s dodatkom meda.
Tijesto
Od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto. Tijesto pustimo da odmara u hladnjaku oko 30 minuta, zatim stanjimo tijesto te izrežemo 12 x 12 cm.
Smjesa od skute
Na razvaljani kvadrat oblikujemo gnijezdo od skute u koje položimo jedan žumanjak, rubove tijesta premažemo vodom, poklopimo sa drugim kvadratom te stisnemo rubove.
Gotove raviolone kuhamo u kipućoj slanoj vodi 7-8 minuta. Kuhane raviolone položimo u umak od salvie.
Umak od salvie
Na niskoj temperaturi otopimo maslac u koji položimo listove salvie i kuhane raviolone. Poslužimo toplo uz umak od maslaca.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.