GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Raviolon od skute i žumanjka u umaku od salvie

| Autor: Sandra Živolić
Raviolon od skute i žumanjka u umaku od salvie (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Raviolon od skute i žumanjka u umaku od salvie (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Salvia, kadulja, žalfija, mudrac ili kuš (lat. Salvia officinalis), (eng. Sage) višegodišnja je i medonosna, polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm jakog korijena. Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Listovi su dugački, ovalnog oblika, a cvjetovi tamnoljubičaste boje. Kadulja je samonikla biljka, ali se i uzgaja zbog traženog i cijenjenog eteričnog ulja.

Kadulja u kuhinji

Kadulju kao začin treba pažljivo dozirati i ne s njom konkurirati drugim začinima. Ide s juhama, povrćem, sirom, tjesteninom, ribom, mesom.

Probajte je, primjerice, dodati telećim jetrima ili ražnjićima između komadića mesa. Dobit ćete izniman okus.

Često se kuha u mlijeku kod grlobolje i kašlja, ili jednostavno čaj od kadulje s dodatkom meda.

Sastojci:

Tijesto

  • 200 g brašna
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice mlake vode (ako je potrebno)

Od navedenih sastojaka umijesimo glatko tijesto. Tijesto pustimo da odmara u hladnjaku oko 30 minuta, zatim stanjimo tijesto te izrežemo 12 x 12 cm.

Smjesa od skute

  • 200 g skute
  • sol

Na razvaljani kvadrat oblikujemo gnijezdo od skute u koje položimo jedan žumanjak, rubove tijesta premažemo vodom, poklopimo sa drugim kvadratom te stisnemo rubove.

Gotove raviolone kuhamo u kipućoj slanoj vodi 7-8 minuta. Kuhane raviolone položimo u umak od salvie.

Umak od salvie

  • 150 g malaca
  • 10 listova svježe salvie

Na niskoj temperaturi otopimo maslac u koji položimo listove salvie i kuhane raviolone. Poslužimo toplo uz umak od maslaca.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater