kuhajte s glasom istre

Recept dana: Popečci od batata i tikvica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Hrskavi izvana, mekani iznutra i puni svježih, aromatičnih okusa — ovi popečci od tikvica i batata prava su poslastica. Savršeno balansiraju slatkoću batata i blagu svježinu tikvica, dok začinsko bilje i luk dodaju dubinu svakom zalogaju.

Posluženi uz osvježavajući umak od jogurta začinjenog limunom i začinskim biljem, ovi popečci ne moraju biti samo prilog ili međuobrok, nego lako postaju i ukusno i lagano glavno jelo. Pripremit ćete ih za samo pola sata, a uspjet će baš uvijek i svakome – jedino nemojte zaboraviti ocijediti tikvice… ali to ionako znate, piše Punkufer.

Popečci od tikvica i batata s finim umakom od jogurta - sastojci:

  • 1-2 srednje tikvice, naribane
  • 1 batat, nariban (oguljen ili neoguljen)
  • 1/2 sitno sjeckanog žutog luka
  • 1 i 1/2 čajne žličice soli, podijeljeno
  • 2 velika jaja
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice nasjeckane svježe metvice
  • 1/2 čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 40 g kukuruznog brašna
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • 80 ml maslinovog ulja

Za umak od jogurta

  • 120 g grčkog jogurta
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica nasjeckane svježe metvice
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica meda
  • 1/4 čajne žličice češnjaka u prahu
  • sol, po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar, po ukusu

Popečci od tikvica i batata s finim umakom od jogurta - priprema:

Napravite umak od jogurta tako da pjenjačom pomiješate sve sastojke za umak osim soli i papra. Kušajte, a zatim dodajte sol i papar po ukusu. Poklopite i stavite u hladnjak do posluživanja.

Naribajte tikvice, posolite ih s pola čajne žličice soli i ostavite da puste vodu. Naribajte batat i nasjeckajte luk. Posolite s pola čajne žličice soli.

Iscijedite višak vode iz tikvica i prosušite ih papirnatim ručnikom.

U velikoj zdjeli umutite jaja, češnjak, peršin, metvicu, preostalih 1/2 čajne žličice soli i papar. Umiješajte povrće, a zatim kukuruzno brašno i kukuruzni škrob i dobro promiješajte.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Grabite dvije po dvije žlice smjese od tikvica. Stavite smjesu na vruću tavu i poravnajte je žlicom. Nemojte pretrpavati tavu, pecite popečke u serijama, oko 3 minute sa svake strane. Prebacite pečene popečke na tanjur obložen papirnatim ručnikom.

Poslužite toplo s umakom od jogurta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama