Ilustracija (Pexels)
Hrskavi izvana, mekani iznutra i puni svježih, aromatičnih okusa — ovi popečci od tikvica i batata prava su poslastica. Savršeno balansiraju slatkoću batata i blagu svježinu tikvica, dok začinsko bilje i luk dodaju dubinu svakom zalogaju.
Posluženi uz osvježavajući umak od jogurta začinjenog limunom i začinskim biljem, ovi popečci ne moraju biti samo prilog ili međuobrok, nego lako postaju i ukusno i lagano glavno jelo. Pripremit ćete ih za samo pola sata, a uspjet će baš uvijek i svakome – jedino nemojte zaboraviti ocijediti tikvice… ali to ionako znate, piše Punkufer.
Napravite umak od jogurta tako da pjenjačom pomiješate sve sastojke za umak osim soli i papra. Kušajte, a zatim dodajte sol i papar po ukusu. Poklopite i stavite u hladnjak do posluživanja.
Naribajte tikvice, posolite ih s pola čajne žličice soli i ostavite da puste vodu. Naribajte batat i nasjeckajte luk. Posolite s pola čajne žličice soli.
Iscijedite višak vode iz tikvica i prosušite ih papirnatim ručnikom.
U velikoj zdjeli umutite jaja, češnjak, peršin, metvicu, preostalih 1/2 čajne žličice soli i papar. Umiješajte povrće, a zatim kukuruzno brašno i kukuruzni škrob i dobro promiješajte.
Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Grabite dvije po dvije žlice smjese od tikvica. Stavite smjesu na vruću tavu i poravnajte je žlicom. Nemojte pretrpavati tavu, pecite popečke u serijama, oko 3 minute sa svake strane. Prebacite pečene popečke na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
Poslužite toplo s umakom od jogurta.