Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Goveđi gulaš iz pećnice

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Postoji nešto neodoljivo utješno u mirisu goveđeg gulaša koji se polako krčka satima, dok se bogati okusi mesa, vina, temeljca i začinskog bilja stapaju u savršeno skladnu cjelinu. Ovaj francuski klasik priprema se u pećnici, što omogućuje da se sastojci polako i bez žurbe kuhaju u vlastitom soku. Meso će biti mekano i sočno, a slatkoća mrkve i krumpira zaokružit će ovo jelo koje je istodobno rustikalno i elegantno — savršeno za hladnije dane.

Meso se prvo zapeče, a zatim polako kuha u pećnici s vinom, temeljcem i začinskim biljem, dok ne postane tako mekano da se raspada pod vilicom. Rezultat? Gulaš s dubokim, slojevitim okusom i bogatim, baršunastim umakom koji traži komad domaćeg kruha za umakanje i potpuni umami, piše Punkufer.

Goveđi gulaš iz pećnice - sastojci:

  • 1,4 kg goveđeg filea bez kostiju, narezanog na komade od cca 4 cm
  • 2 čajne žličice soli
  • 1 čajna žličica svježe mljevenog crnog papra
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 srednja žuta luka, narezana na kocke od 2,5 cm
  • 7 češnjeva češnjaka, oguljenih i zgnječenih
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • 1,5 žlice koncentrata rajčice
  • 30 g glatkog brašna
  • 480 ml suhog crnog vina
  • 480 ml goveđeg temeljca
  • 480 ml šalice vode
  • 1 lovorov list
  • ½ čajne žličice sušenog timijana
  • 1,5 čajne žličice šećera
  • 4 velike mrkve, oguljene i dijagonalno narezane na komade od 2,5 cm
  • 450 g malih bijelih krumpira, prerezanih na pola
  • svježi peršin, nasjeckan, za posluživanje (po želji)

Goveđi gulaš iz pećnice - priprema:

Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva i postavite rešetku niže od sredine.
Prosušite govedinu papirnatim ručnikom i začinite solju i paprom.

U velikom gusanom loncu zagrijavajte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri dok ne postane vruće i sjajno. Popržite meso u 3 ture, okrećući ga hvataljkom, oko 5 minuta po turi - dodajte još po jednu žlicu ulja za svaku turu. Prebacite meso na veliki tanjur i ostavite sa strane.

Dodajte luk, češnjak i balzamični ocat pa kuhajte, miješajući i stružući dno kuhačom, oko 5 minuta. Dodajte koncentrat rajčice i kuhajte još minutu.

Vratite meso sa sokovima u lonac i usipajte brašno. Miješajte kuhačom i kuhajte 1 do 2 minute. Dodajte vino, goveđi temeljac, vodu, lovorov list, majčinu dušicu i šećer. Miješajte kuhačom i pustite da zakuha.

Poklopite, prebacite u zagrijanu pećnicu i pirjajte 2 sata.

Izvadite lonac iz pećnice i dodajte mrkvu i krumpir. Poklopite i vratite u pećnicu na još oko sat vremena ili dok se povrće ne skuha, meso ne omekša i tekućina se ne zgusne

Izvadite lovorov list i bacite ga, zatim kušajte i po potrebi začinite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama