Nabujak od špinata (Souffle od špinata) (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Souffle ili nabujak je pjenasto i lagano tijesto koje se peče u kalupu ili posudici. Može se poslužiti topao ili hladan, slatki ili slani. Možemo ga konzumirati za doručak, ručak i večeru.
Osim od špinata vrlo je ukusan sa keljom, cvjetačom, gljivama, šparugama, sirom, rižom, šunkom, tartufima…
Možemo ga poslužiti kao toplo predjelo, kao prilog uz neko riblje ili mesno jelo i slično.
Sastojci:
Za kalup:
Priprema:
Svježi špinat kratko kuhamo u kipućoj vodi, procijedimo, ohladimo i usitnimo.
U mlijeko stavimo kuhati maslac, sol i bijeli papar, brašno miješamo s malo mlijeka te ukuhamo u kipuće mlijeko s maslacem. Kuhamo dok se smjesa ne zgusne, neprekidno miješamo.
Kada je smjesa hladna dodajemo žumanjke i miješamo, na kraju dodamo usitnjeni špinat.
Kalupe za nabujak omrvimo (namažemo maslacem i posipamo krušnim mrvicama).
Od bjelanjaka izlupamo čvrsti snijeg, rahlo umiješamo u smjesu, rasporedimo u omrvljene posude do ¾ kalupa.
Nabujak pečemo na 170°C oko 20 – 25 minuta.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.