GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Nabujak od špinata (Souffle od špinata)

| Autor: Sandra Živolić
Nabujak od špinata (Souffle od špinata)  (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Nabujak od špinata (Souffle od špinata) (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Souffle ili nabujak je pjenasto i lagano tijesto koje se peče u kalupu ili posudici. Može se poslužiti topao ili hladan, slatki ili slani. Možemo ga konzumirati za doručak, ručak i večeru.

Osim od špinata vrlo je ukusan sa keljom, cvjetačom, gljivama, šparugama, sirom, rižom, šunkom, tartufima…

Možemo ga poslužiti kao toplo predjelo, kao prilog uz neko riblje ili mesno jelo i slično.

Sastojci:

  • 3,8 dcl mlijeka
  • 50 g maslaca
  • 60 g brašna
  • 5 kom jaja
  • 300 g špinata
  • sol i bijeli papar

Za kalup:

  • 20 g maslaca
  • 50 g krušnih mrvica

 

Priprema:

Svježi špinat kratko kuhamo u kipućoj vodi, procijedimo, ohladimo i usitnimo.

U mlijeko stavimo kuhati maslac, sol i bijeli papar, brašno miješamo s malo mlijeka te ukuhamo u kipuće mlijeko s maslacem. Kuhamo dok se smjesa ne zgusne, neprekidno miješamo.

Kada je smjesa hladna dodajemo žumanjke i miješamo, na kraju dodamo usitnjeni špinat.

Kalupe za nabujak omrvimo (namažemo maslacem i posipamo krušnim mrvicama).

Od bjelanjaka izlupamo čvrsti snijeg, rahlo umiješamo u smjesu, rasporedimo u omrvljene posude do ¾ kalupa.

Nabujak pečemo na 170°C oko 20 – 25 minuta.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter