(Foto: Instagram)
Inspiracija za ovu mirisnu tortu od smokava dolazi iz španjolske tradicije “meriende” – laganog popodnevnog obroka koji slatko povezuje ručak i večeru.
U to doba dana, kafići i slastičarnice prelaze na skromniji meni: kave, lagani deserti, slana peciva i pokoja sezonska poslastica.
Za razliku od složenih i teških torti na katove, ovakvi su lokali često posluživali jednostavne kolače u plitkim kalupima za pite. Okusi su se mijenjali s godišnjim dobima, a tanke kriške bile su idealna mjera za lagani zalogaj uz kavu.
Ova torta od smokava peče se u rebrastom kalupu za pite ili u klasičnom okruglom kalupu promjera 23 cm. Radi se od kombinacije bademovog brašna i običnog pšeničnog brašna (možete koristiti i bezglutensku varijantu). Tijesto je prozračno, prirodno zaslađeno medom i obogaćeno toplom aromom cimeta.
Tortu možete poslužiti samu, ali i dodatno razmaziti nepce svježim narezanim smokvama, žličicom grčkog jogurta i toplim preljevom od meda. Uz šalicu kave ili čaja dobit ćete savršeni mediteranski trenutak opuštanja.
Za tijesto:
Za nadjev:
Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte je na 175 °C. Lagano namažite kalup promjera 23 cm i dno obložite papirom za pečenje. U srednjoj zdjeli za miješanje pomiješajte bademovo brašno, brašno, cimet, sodu bikarbonu i sol. Pjenjačom razbijte sve grudice u bademovom brašnu.
U zasebnoj velikoj zdjeli za miješanje pomiješajte grčki jogurt, maslinovo ulje, med i jaja dok se potpuno ne sjedine. Dodajte smjesu brašna smjesi jogurta i miješajte silikonskom špatulom dok se ne sjedini i ne postane glatko. Istresite tijesto u pripremljeni kalup i zagladite vrh špatulom. Po vrhu pospite smokve, lagano ih pritiskajući u tijesto. Pospite vrh narezanim bademima i kristal šećerom.
Stavite kalup na lim za pečenje i pecite 35 do 40 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Vrh će biti zlatnosmeđe boje, a stranice bi se trebale malo odvajati od ruba kalupa.
Ostavite da se potpuno ohladi u kalupu. Nožem za maslac prođite uz rub i pažljivo prebacite tortu na tanjur. Kada se potpuno ohladi, narežite tortu i poslužite na sobnoj temperaturi s dodatnim smokvama, žlicom grčkog jogurta i malo meda. U slast!