KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Šurlice s mladim mahunama i morskim kozicama

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Samo 100 g svježih mahuna sadrži čak 90 g vode, a ostatak su bjelančevine, ugljikohidrati i vlakna, stoga se mahune smatraju izuzetno zdravom namirnicom, koja se može pripremati na razne načine, a i sljubiti s raznim drugim sastojcima poput, u ovom slučaju, kozica. U slast!

Sastojci za 4 osobe:

  • 300 g zelenih mahuna
  • 350 g tjestenine (šurlice ili po izboru)
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 tikvica
  • 200 g očišćenih repova morskih kozica
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • ¼ žličice mljevene čili papričice
  • 2 limuna
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar (svježe mljeveni)

Priprema:

Mahune i tikvice očistimo i narežemo ih na prutiće, luk nasjeckamo, a sok od limuna ocijedimo.

U lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo mahune i kuhamo ih 10-12 minuta.

Za to vrijeme u tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri 3-4 minute.

U zasebni lonac s vrelom i posoljenom vodom stavimo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju.

Zatim na prženi luk dodamo ocijeđene repove kozica, narezane tikvice, začinimo mljevenom čili papričicom, origanom i solju, prelijemo limunovim sokom, promiješamo i pirjamo na srednje jakoj vatri 6-7 minuta.

Za to vrijeme kuhane mahune stavimo u ledenu vodu kako bi zadržale svježu zelenu boju i ostale hrskave, a zatim ih ocijedimo.

Potom kuhanu tjesteninu ocijedimo i premjestimo u tavu s tikvicama, dodamo mahune, začinimo sjeckanim peršinom, solju i paprom, prelijemo s malo maslinovog ulja, promiješamo i jelo možemo poslužiti.

Dobar tek!

Izvor: Fini recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini