Ilustracija (Foto Pixabay)
Sastojci:
750 g brašnastog krumpira
125 g zrelog chedara
malo začina po izboru
1 jaje + 1 žumanjak
70 g krušnih mrvica
750 ml ulja za prženje
sol
Priprema:
Ogulite krumpir i narežite ga na kockice, pa ga skuhajte i ocijedite. Kad se malo ohladi, dodajte mu sir, sol, malo začina i žumanjak. Dobro zgnječite gnječilicom za krumpir ili vilicom dok ne postane glatko. Probajte je li dovoljno začinjeno pa prilagodite okus po potrebi.
Kad se smjesa dovoljno ohladi da se njome može rukovati, mokrim rukama oblikujte 16 kroketa pa ih umočite u razmućeno jaje, ubacite u mrvice i zatim ih pospremite u hladnjak na jedan sat da se stisnu. Nakon toga ih pržite u vrelom ulju, u nekoliko serija po oko tri minute, a možete ih i ispeći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzija 20-25 minuta.