STIGLA DO ZEUSOVOG PRIJESTOLJA

MARATONAC JOJ ISPUNIO ŽIVOTNI SAN: Na leđima prijatelja, studentica sa invaliditetom popela se na Olimp

| Autor: Glas Istre
Olimp

Olimp


Studentica s invaliditetom iz Grčke ostvarila je svoj životni san popevši se na leđima svojeg prijatelja na Olimp, najvišu planinu Grčke odnosno na njezin 2.917 metara visok vrh Mitikas (Mytikas), doznaje portal Gorštaci.

Eleftheriju Tosiou, koja je cijeli život vezana za invalidska kolica, na vrh je prošle godine odveo Marios Giannakou, ultramaratonac koji je planinu visoku 2.917 metara ispenjao oko 50 puta.

U ovom poduhvatu još dvoje prijatelja pomoglo je nositi Tosiou, ali Giannakou je savladavao najteže dijelove, uključujući konačni pristup vrhu.

- Osjećaji su bili vrlo intenzivni, rekla je Tosiou, 22- godišnja studentica biologije i ljubitelj ekstremnih sportova. “Bila sam sretna, bila sam dirnuta … Najdirljivije je bilo na kraju kad smo sišli i shvatili što smo učinili, rekla je.

Oboje su iz sjevernog grčkog grada Drama, a prvi su se put sreli u rujnu preko zajedničkog prijatelja i tada mu je ispričala svoj san. Kako se približavala zima, Giannakou je morao brzo okupiti mali tim prije nego padne snijeg.

- Bilo je mnogo poteškoća. Nitko nikad nije napravio nešto slično, rekao je Giannakou, koji je Tosiou nosio u modificiranom ruksaku. Ali najteži dio bio je onaj psihološki. Dan prije čovjek je na planini izgubio život.

Uspon na Olimp, planine poznate u drevnoj Grčkoj kao sjedišta bogova, nije za one slabog srca. Njegovi nazubljeni vrhovi donijeli su mu nadimak “Zeusovo prijestolje”, a oni koji se penju govore o njegovim vrlo strmim nagibima i skliskim stijenama.

Postignuće je privuklo i pažnju grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa koji im je čestitao putem video poziva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini