respektabilna manifestacija

Na 27. Zagrebačkom maratonu više od 3.500 trkača iz 50 zemalja

Hina

Hina


Više od 3.500 trkača iz 50 zemalja svijeta ove će godine nastupiti na 27. izdanju Zagrebačkog maratona koji će se održati 14. listopada ove godine, kazao je predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Marko Jakopović na novinarskoj konferenciji održanoj u kuli Lotrščak.

Upravo je pucanj Gričkog topa u podne označio početak novinarske konferencije, a zanimljivo grički topnik Alem Tutundžić će označiti i početak utrke.

"Ove godine bilježimo najveći interes, stigle su nam prijave iz čak 50 zemalja, a do sada je rekord bio 39 zemalja," kazao je Jakopović naglasivši kako je ovogodišnji maraton posvećen ženama.

"Zbog toga su prijave počele 8. ožujka na međunarodni Dan žena kako bismo i na simbolički način pozvali što veći broj dama da se prijave za sudjelovanje u jednoj od utrka Zagrebačkog maratona," rekao je Jakopović dodavši kako je na prvom maratonu, održanom 11. listopada 1992. godine na cilj stiglo 70 sudionika, od čega samo četiri žene.

Ove godine njihov broj će biti daleko veći. Organizatori su imenovali i četiri promotorice Zagrebačkog maratona, najbolje hrvatske dugoprugašice, maratonke, sudionice olimpijskih igara i svjetskih prvenstava u maratonu - Mariju Vrajić-Trošić, Mateu Matošević-Hačić, Bojanu Bjeljac i Nikolinu Stepan. Njima se pridružila i nova svjetska prvakinja u trčanju na 100 km Nikolina Šustić-Stanković.

"Drago mi je što ću ponovo trčati u Zagrebu. Vjerujem kako ćemo svi uživati u utrci," kazala je 31-godišnja Splićanka.

U sklopu cjelokupne manifestacije održat će se tri utrke: maraton, polumaraton i utrka građana na 5 km. Dan prije, u subotu 13. listopada na Trgu bana Jelačića održat će se dječja utrka za dječje vrtiće i učenike osnovnih škola od 1 do 4 razreda. 

Svi maratonci koji završe utrku dobit će unikatnu medalju na kojoj je reljefno prikazana neka od gradskih znamenitosti uz prigodne stihove o Zagrebu, nekog od zagrebačkih pjesnika. Ovogodišnja medalja ima kao centralni motiv Zagrebačku katedralu, uz stihove Tonija Leskovara "Serbus dragi Zagreb moj," a na naličju medalje je Kula Lotrščak.

Maraton i ove godine ima humanitarni karakter. Hrvatska udruga osoba s transplantiranim plućima (INSPIRO) u suradnji sa Zagrebačkim atletskim savezom i Zagrebačkim maratonom želi podići svijest o važnosti bavljenja sportom.

"Pacijenti nakon transplatacije pluća 'žive novi život', vraćaju se svakodnevnim obvezama, aktivnostima i druženjima koje prije nisu mogli izvoditi. Za kvalitetan i lakši život je važna tjelesna aktivnost, te je cilj ove suradnje potaknuti pacijente na aktivan i zdrav način života," kazala je predsjednica Udruge INSPIRO Monika Gvardijan.

Ove godine Zagrebački maraton ima i jedan novitet. Četiri mlada zagrebačka benda će trkače i sugrađane zabavljati na dan utrke na četiri punkta uz stazu, a svirat će HomeConflict, Nibru, Koordinatori i Antonio Perina.

Pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade Milan Pavelić istaknuo je kako je Zagreb jedan od rijetkih gradova na svijetu koji ima dva velika atletska natjecanja.

"Zagreb se može podičiti kako ima dvije velike međunarodne atletske priredbe - IAAF miting Boris Hanžeković, te Zagrebački maraton," naglasio je Pavelić.

Prošle godine na maratonu su slavili Kenijci s novim rekordima staze. Kod muškaraca je pobijedio Wycliffe Kipkorir Biwot s rezultatom 2:09:55, dok je u ženskoj konkurenciji najbolja bila Stellah Jepngetich Barosio s rezultatom 2:30:15. (HINA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom