KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Lezibaba od špinata ili blitve

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiv)

Ilustracija (Arhiv)


Više je naziva ovog tradicijskog jela od špinata ili blitve. Neki od njih su prisnac, lezibaba od špinata, zelenik, šarenik, izljevak od špinata. Postoji i niz varijanti ovog recepta kojeg valja isprobati.

Sastojci

  • 500 g špinata ili blitve
  • 1 čajna žličica soli
  • 700 ml mlijeka
  • 350 g pšeničnog brašna
  • 50 g kukuruznog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 velika glavica luka
  • 4 jaja
  • 50 ml ulja

ZA IZLJEVAK:

  • 500 ml mlijeka
  • 3 žlice ulja
  • 1 čajna žličica soli

Priprema

Oprati, ocijediti i zatim usitniti na trakice špinat ili blitvu oštrim nožem.

Trakice špinata posoliti, promiješati i ostaviti 15 minuta.

U međuvremenu, očistiti veliku glavicu luka. Isjeckati je što sitnije.

Promiješati pšenično i kukuruzno brašno i prašak za pecivo.

Uzimati punu šaku špinata i dobro ga ocijediti od vode. Ocijeđeni špinat stavljati u veliku zdjelu. Špinatu dodati izmiješano brašno, isjeckani luk, jaja, ulje i jednu čajnu žličicu soli.

Dodavati mlijeko i dobro izmiješati, da ne ostanu grudvice brašna.

Smjesu ravnomjerno izliti u nauljeni veliki pleh od rerne.

Peći 30 minuta na 190 stupnjeva.

Za "izljevak" prokuhati nauljeno i posoljeno mlijeko. Preliti ravnomjerno preko šarenika. Učinit će vam se da je mlijeka previše, ali sve će to šarenik upiti i bit će fantastično sočan. Preliveni šarenik vratiti u rernu i peći još 15 minuta.

Poslužiti uz kiselo vrhnje ili jogurt.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter