(Snimio Liam Obić)
Pulu je ovog tjedna u nekoliko navrata šokirala iznenadna kiša u jutarnjim satima. Nakratko je zaustavila turiste u obilasku grada ili kupnji na markatu. Ipak, pulski markat sustigla je ljetna groznica pa se tako na svakom štandu nudi obilje - osvježenja.
Ljetni je stol bogatiji za još jedan proizvod, malancan, kojeg smo viđali u različitim veličinama i oblicima. Za cijenu od 4 eura po kilogramu osim tradicionalnog malancana, za one kojima ne odgovara njegov gorak okus, nudi se druga sorta. Riječ je o malancanu sorte »prosperossa« kojem je, osim veličine, karakterističan njegov blagi i sladak okus.
Poznate su priče o hidratiziranju tijekom ljeta, upoznati smo o važnosti konzumiranja lubenice i dinje tijekom ljeta, jednako je važno istaknuti razloge konzumiranja malancana. Voda je glavna komponenta, količina vode u sirovom malancanu veća je od 90 posto, a u kuhanom neznatno manji - 89,7 posto, što ide u prilog većoj konzumaciji malancana u slučaju potrebe za niskokaloričnom namirnicom s većim udjelom vode tijekom vrućih ljetnih dana.
Osim malancana, na više štandova mogla se naći trešnja hrušt, cijena je već poznata 10 eura po kilogramu. Međutim, iznenadilo nas je obilje u kojem se nude naspram prošlog tjedna. Za razliku od poznatih trešanja, plodovi hrušta su veoma krupni, hrskavi i čvrsti.
Cijene na zelenom markatu ostale su jednake, rajčice na štandovima bile su između 3 i 5 eura po kilogramu, marelice 2 do 3 eura po kilogramu, breskve oko 3 eura po kilogramu, špinat 13-15 eura, a blitva tek nešto jeftinija, oko 13 eura. Mahune se također mogu naći na većem broju štandova, a cijena im je 7-8 eura po kilogramu.
Na ribarnicu su ovog tjedna došle velike količine srdele, koja se prodaje po 4 eura za kilogam. U ponudi su se mogle naći i orade i brancini, a ovisno o veličini, cijena im se kreće od 13 do 24 eura po kilogramu. Cijena lignji zadržala se na 21 euro, a cijena pedoča na 4 do 5 eura po kilogramu, kozice su također od 14 eura, dok za one lijepše valja izdvojiti i 17 eura.
(Snimio Liam Obić)
Uz svakidašnju ponudu, na ribarnici smo naletjeli na zubaca i komade kadela. Zubatac je jedna od prestižnih riba, što govori njegova cijena od čak 28 eura po kilogramu, i skuplji je od orade. Za one koji nisu ljubitelji ribe, u ponudi se našlo nekoliko lijepih komada kadela, kojeg nedostatak kostiju čini jednostavnim za pripremu, a koji se prodaje po cijeni od 13 eura po kilogramu. Prenosimo i savjet prodavačice - kadel se može peći, pohati, kuhati u brodetu, a pritom je najbolje izbjegavati dominatne arome poput ružmarina, zbog blagog okusa kadela.