GASTRO PATROLA GLASA ISTRE

Posjetili smo Gricko, prvi street food u Labinu, koji kuha ONAKO KAKO SE NEKAD DOMA KUHALO

Jela koja nudimo i kojima se ponosimo pripremamo kao i naše none. Žgvacet od kokoši s našim domaće rađenim njokima, fužima ili pljukancima, možemo zamijeniti samo s domaćim kobasicama, ombolom i kapuzom. Kako i mi volimo pojesti i popiti, trudimo se da iz našeg lokala nitko ne izađe gladan, kaže Etien te najavljuje da će s ljepšim danima terasa ponovno zablistati, ali u većem, ugodnijem ambijentu

| Autor: Branko BIOČIĆ
Tanjuru koji dobijete na stol nećete moći odoljeti - Gricko (Snimio Branko BIOČIĆ)

Tanjuru koji dobijete na stol nećete moći odoljeti - Gricko (Snimio Branko BIOČIĆ)


Amna Begović iz Vineža, vlasnica, i njezin zaručnik Etien Bilić iz Županići, glavni operativac, po struci oboje kuhari, odlučili su kao mladi par pun ideja, mladosti i života započeti svoj posao i ostvariti Etienov san. Uz pomoć svojih bližnjih, obitelji i prijatelja uspjeli su prošloga ljeta u Labinu, u Rudarskoj ulici 7, u prizemlju poslovne zgrade pored Trga labinskih rudara otvoriti prvi street food u gradu, simpatičnog naziva - Gricko. Stvorili su tako priču sa željom da predstave nešto novo, zapravo novo a staro, autohtono, gdje mašta radi svašta i gdje bez češnjaka i žbule nema smisla išta pripremati.

Starinski i moderno

- Počevši odmalena, radeći i učeći od naših nonića i starinske do moderne kuhinje, zanimajući se za raznolike namirnice, umake, salate, dobio sam nadimak Gricko, otud i ime našeg street fooda. Noseći se s okolnostima, covidom, zabranama i mnogim drugim preprekama, uspjeli smo u svom cilju. Iako je plan otvorenja bio početkom 2021. godine, Gricko street food otvoren je lani u kolovozu. Uz svu muku, napor i rad postali smo mladi roditelji prekrasnog dečkića koji nam je dao još više snage i kuraja za budućnost.

(Snimio Branko Biočić)

Etien Bilić i Amna Begović, životni i poslovni partneri (Snimio Branko Biočić)

Jela koja nudimo i kojima se ponosimo pripremamo kao i naše none. Žgvacet od kokoši s našim domaće rađenim njokima, fužima ili pljukancima, možemo zamijeniti samo s domaćim kobasicama, ombolom i kapuzom. Kako i mi volimo pojesti i popiti, trudimo se da iz našeg lokala nitko ne izađe gladan. Iako nas mnogi smatraju fast foodom, na našem meniju možete pronaći mesnih i ribljih specijaliteta, raznovrsnih pašta, rižota, pizza te naših poznatih toplih panina. Kako nam dolazi ljepše vrijeme i bliži nam se ljeto, naša terasa će ponovno zablistati, ali u većem, ugodnijem ambijentu s novim ribljim i mesnim specijalitetima, za uživanje u ljetnim danima, govori Etien.

(Snimio Branko Biočić)

Etien mijesi tijesto za pizzu (Snimio Branko Biočić)

Ovaj mladi i vrijedni te ambiciozni tim, uz vlasnicu Amnu Begović i njezinog partnera Etiena Bilića, čine još kuhari Sandi Udovičić i David Ahmičević. Imaju stalne goste koji se vraćaju i s novim ljudima. Trude se zadovoljiti i mlade i stare, jer im je u cilju da gosti odu s osmijehom i, naravno, punog želuca. Svakodnevno se susreću s ljudima koji su prvi put kod njih, neki slučajno, a neki po preporukama drugih, što im je izuzetno drago. Da su u tome uspjeli, potvrđuju i izjave zadovoljnih gostiju koje smo tamo zatekli.

(Snimio Branko Biočić)

Zagrepčani Dalibor Švigir i Mihael Bočkaj koji u Labinu uređuju interijere često svraćaju u Gricko.

- Mladi su, trude se i to je vrlo pohvalno. Pojeo sam panin s pršutom, bio je fenomenalan. Bili smo već ovdje pa smo se odlučili vratiti jer smo jako zadovoljni hranom. Uvijek kada se vratimo u Zagreb pričamo o ovim fenomenalnim toplim sendvičima, paninima s fenomenalnim tijestom jer malo je u Zagrebu takvih kvalitetnih fast foodova, ja ne znam ni za jedan, kaže Dalibor.

Mihael za svoj panin sa šunkom kaže da je bio predobar, odličan. "Bio sam prvi put ovdje zajedno s Daliborom i nisam mogao otići u Zagreb da ne dođem još jednom. Sve je za pet", zaključuje.

Ljubazni i pedantni

Zdenka Milevoj iz Labina također često svrati.

- Sve pohvale, jako je dobro. Jela su im izvrsna, kvalitetna, vrlo ukusna. Svakom bih preporučila jer je i cijena svakome prihvatljiva, rekla je Zdenka. I Dean Rojnić, također Labinjan, prvo navodi da su u Gricku svi uslužni i ljubazni. "Jela su im ok, posebno pizze, fuži i njoki. Sve je pregledno, kulturno, uredno i čisto. Pedantni su. Jedino je šteta što nemaju malo više prostora ispred lokala", rekao je Dean.

(Snimio Branko Biočić)

Iz Županići su na marendu došla i braća Nino i Luka Jurić.

- Prvi put sam ovdje i super je. Naručio sam pizzu koju mi je preporučio kuhar, rekao je Nino a njegov brat Luka dodaje: "Super je kada su mladi ljudi poduzetni i imaju nove ideje. Naručio sam sendvič od kulena. Prva liga je. Tu sam već treći put, radim u Puli pa ne mogu češće dolaziti, ali preporučam ovo mjesto svima."

(Snimio Branko Biočić)

Zadovolji su i domaćini Etien i Amna.

- S obzirom na cjelokupnu situaciju, više smo nego zadovoljni kako poslujemo. Radimo i trudimo se. Neizmjerno smo zahvalni svim ljudima koji su vjerovali u nas i dali nam podršku. Ponosni smo i na svoje ideje, jer sve što je stvoreno danas, stvoreno je iz naših glava, od loga koji je jedinstven do lustera napravljenog od ribeža. Slušamo na vijestima, čitamo po portalima, a i sami smo svjesni da svi potrebni materijali i namirnice poskupljuju. Pokušavamo svoja jela i kreacije ponuditi ljudima po pristupačnim cijenama, ali jednostavno nabava, država i firme to nam ne dopuštaju s obzirom koliko cijene iz dana u dan divljaju. Sad su veće nego prije i za vrijeme covida i rata, kažu Etien i Amna.

(Snimio Branko Biočić)

Što je s planovima, željama, ostalim poslovima i budućnosti?

- Kako ne volimo razmišljati previše u budućnost, svoje ciljeve ispunjavamo mic po mic. S obzirom na reakcije i zadovoljstvo ljudi, naših gostiju, spremamo iznenađenje, ali neka tako i ostane, da ne bismo otkrili previše. Što se tiče ostalih poslova, zasad nam je jedini prioritet Gricko te njemu dajemo svu svoju energiju i ideje, ne kažemo da vremenom neće biti novih iskoraka, kažu naši domaćini.

Mladi u svom biznisu

- Želimo pokazati ljudima da za dobro pojesti i popiti ne treba ići izvan našeg predivnog Labina. Iako vam se čini da smo možda maleni, neiskusni, tanjuru koji dobijete na stol nećete moći odoljeti. Također želimo svima koji su u nedoumici oko otvaranja vlastitog biznisa, reći da slušaju samo sebe. Treba se boriti u današnje vrijeme kako god znamo i umijemo. Bit će tu i uspona i padova još, ali jedno je sigurno, treba biti jak i bez odustajanja, poručili su na kraju Etien Bilić i Amna Begović, životni i poslovni partneri u Gricku.

(Snimio Branko Biočić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater