LEGENDARNI KUHAR STEVO KARAPANDŽA KUHAO NA LABINSKOM MARKATU

Podijeljeno 200 porcija rižota sa povrćem i pljukanci sa šparogama i pršutom

| Autor: Branko BIOČIĆ


Labinski markat ugostio je u subotu prijepodne slavnog kuhara Stevu Karapandžu, starijim generacijama a posebice domaćicama poznatog i kao zaštitno lice jedne od najdugovječnije kulinarske TV emisije "Male tajne velikih majstora kuhinje" koju je 80-ih godina vodio s Ivom Serdarom i Oliverom Mlakarom. Stevo je uz potporu kuhara labinskog Velog Kafea, Igora, Tončija i vlasnika Lea Viškovića na pokaznoj radionici predstavio kako napraviti zdrava, ali jednostavna jela, od lokalnih namirnica koje je moguće kupiti i na labinskom markatu. Zajedno su pripremili i podijelili dvjestotinjak porcija rižota s povrćem i radićem te pljukance sa šparogama i pršutom.

- Meni smo dogovorili sa gospodinom Karapandžom i organizatorima. Nabavili smo za ovu priliku pet kilograma šparoga po cijeni od 30 eura za kilogram. To je preskupo. U odnosu na lani cijena šparoga je otišla gore sto posto. S gospodinom Karapandžom smo ostvarili odličnu suradnju. Vrhunski je kuhar i jako jednostavan čovjek. Užitak je bilo s njim raditi i surađivati, rekao je Leo Višković iz restorana Velo kafe. Stevo Karapandža bio je vrlo zadovoljan i ugodno iznenađen cijelim događajem, odazivom građana ali i ponudom labinske tržnice i ribarnice.

Leo Višković i Stevo Karapandža (Snimio Branko Biočić)Leo Višković i Stevo Karapandža (Snimio Branko Biočić)

- Dečki iz Velog kafea su sve izvrsno pripremili što me oduševilo kao i njihov jako dobar restoran. Imao sam puno povjerenje u njih a ja sam im naravno pomogao. Napravili smo rižoto i pljukance, sve je izvrsno prošlo. Ljudi su to izvrsno prihvatili, jeli su ovdje a neki i ponijeli kući, rekao je Karapandža koji je do sada napisao sedam kuharica s receptima, dvadesetak godina nakon Zagreba živio u Švicarskoj gdje mu i sada žive djeca a posljednjih nekoliko godina živi u Lovranu gdje je sagradio obiteljsku kuću. U susjednoj Opatiji završio je za kuhara a zatim i Hotelijerski fakultet nakon čega je postao šef kuhinje u renomiranim zagrebačkim hotelima Esplanade i Interkontinental te TV zvijezda bivše države u osamdesetim godinama.

Stevo na Labinskom markatu (Snimio Branko Biočić)Stevo na Labinskom markatu (Snimio Branko Biočić)

U podjeli porcija Stevi i dečkima iz Velo kafe pridružio se i labinski gradonačelnik Valter Glavičić a uz one koji su stigli sa svojom višekratnom torbom za kupovinu sa oznakom "Labin bez plastike" hranu su mogli kušati i svi ostali građani koji su stali u red. Za potrebe ovog eventa Valamar je posudio tanjure i pribor kako bi se i na taj način minimizirao utjecaj čovjeka na okoliš.

Osim kulinarske radionice, za djecu, ali i nešto starije, od 9 do 10 sati održan je i EKO kviz na kojem će bilo moguće provjeriti znanje o održivosti i ekologiji, ali i osvojiti prikladne nagrade. Cijeli program vodio je Šajeta, a ovaj se event organizirao u sklopu akcije "Za Labin bez plastike".

Program je vodio Šajeta (Snimio Branko Biočić)Program je vodio Šajeta (Snimio Branko Biočić)

Organizatori su bili udruga Pet Plus u suradnji s Gradom Labinom i komunalnim poduzećem 1. Maj Labin.

Inicijativu Za Labin bez plastike pokrenulo je komunalno poduzeće 1. maj u suradnji s Gradom Labinom s ciljem transformacije labinske tržnice u prvu tržnicu bez plastike, a dosadašnjim eventima u sklopu inicijative podizala se svijest o potrebi zamjene plastike okolišno prihvatljivijom ambalažom, ali i o promjenama navika kupaca i prodavača.

- Mi smo aktivni već neko vrijeme a s kampanjom Labin bez plastike počeli smo prije godinu dana. Na ovom markatu se godišnje izdaju tisuće plastičnih vrećica i te vrećice završe u okolišu, moru, zraku, vodi i vraćaju nam se kroz hranu i vodu a naša djeca udišu onečišćeni okoliš. Imamo gradove bez plastike, otoke bez plastike i mi smo se odlučili priključiti tom projektu. Htjeli bi promovirati zeleno i nula kilometara, da proizvođači prodaju svoju domaću hranu i da ljudi shvate koje je to bogatstvo koje imamo. Obično takve stvari cijenimo kada ih nemamo i kada nestanu. Ovaj event s Karapandžom je samo jedna od naših aktivnosti, do sada je Šajeta bio naš ambasador a sada smo kao poznato lice uključili i Stevu Karapandžu koji je danas za naše građane kuhao ekološke obroke i namirnice tu sa markata. Radimo edukaciju s prodavačima i kupcima da ne traže za pet stvari pet najlon vrećica nego da uzmu svoju torbu. Tako brinemo o sebi, zdravlju i budućim generacijama, rekao je Alen Šišinački ispred udruge Pet Plus koja je organizirala ovaj event.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter