nutricionistička i kuharska radionica

Chef Stiven Vunić s učenicima pripremao jela od landovine, glavonožaca i brodet

| Autor: Branko BIOČIĆ
Chef Stiven Vunić u školskoj kuhinji s učenicama (Snimio Branko Biočić)

Chef Stiven Vunić u školskoj kuhinji s učenicama (Snimio Branko Biočić)


Kako bi potaknuli konzumaciju ribe kod srednjoškolaca i unaprijedili kompetencije učenika i nastavnika ugostiteljskog usmjerenja, u Srednjoj školi Mate Blažine Labin održana je četvrta po redu nutricionistička i kuharska radionica u sklopu projekta FLAG-a "Poticanje povećanja potrošnje ribe u srednjoškolskoj populaciji – EDUFISH ALBA 75" u organizaciji vanjskog suradnika na projektu Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI.

Mentor četvrte po redu kuharske radionice bio je poznati ugostitelj i stručnjak u pripremi ribljih jela chef Stiven Vunić, vlasnik restorana Zijavica iz Mošćeničke Drage, koji je zajedno s učenicima prvog i drugog razreda ugostiteljskog usmjerenja pripremao brodete od različitih vrsta ribe i glavonožaca.

- Učenike treba nekako zainteresirati, ne samo za radionicu, nego općenito za školovanje kuharstva i to bi trebala biti nit vodilja ovakvih projekata. Neki učenici su pokazali da imaju budućnost, dok su neki to upisali jer se nisu mogli drugdje upisati. Sve su to mladi ljudi, ali ne znam na koji ih način zainteresirati da budu fokusirani na takve radionice. Labinska srednja škola nalazi se samo pet minuta hoda od gradske ribarnice koja ima sasvim korektnu ponudu, tako da je to jedna velika prednost i motiv više za uvođenje ribljeg menija u školu. Mislim da riba mora biti glavna namirnica u školama uz more. Sve strukovne škole ne mogu imati iste programe, u svakoj regiji oni moraju biti prilagođeni toj regiji i podneblju i imati svoje lokalne, povijesne i tradicionalne recepte. Ne može u našim regijama uz more, kao što je Istra i Primorje glavno jelo u školama biti fiš paprikaš nego žgvacet, fuži, šurlica, brodet i slično, rekao je Vunić.

Sudionici radionice nisu krili oduševljenje (Snimio Branko Biočić)Sudionici radionice nisu krili oduševljenje (Snimio Branko Biočić)

Nutricionističku radionicu održala je dr. sc. Mihela Dujmović, predavač na Veleučilištu u Rijeci, koja je objasnila učenicima drugog i trećeg razreda elektrotehničkog usmjerenja važnost konzumacije ribe i ribljih proizvoda za zdravlje, sportski uspjeh i kognitivne sposobnosti. Učenici su pokazali veliki interes za predavanje što su dokazali izvrsnim znanjem na evaluacijskim kvizovima.

U narednom razdoblju škola će nastaviti s provedbom projekta u sklopu kojeg su planirane još tri kuharske radionice. U ovoj četvrtoj radionici Vunić i učenici pripremili su pet jela i to: brodet od razne ribe i glavonožaca, lignje na šugo, ražu na umido, juhu od grdobine s fažolom i pancetom te inćune na padelu. Sva su jela nakon prezentacije ponuđena na degustaciji učenicima škole.

Pripremano je pet jela (Snimio Branko Biočić)Pripremano je pet jela (Snimio Branko Biočić)

- Iznimno smo zadovoljni prvim ciklusom održanih nutricionističkih i kuharskih radionica te se ovim putem zahvaljujem Agenciji za ruralni razvoj Istre AZRRI i njihovim mentorima dr. sc. Miheli Dujmović. Nutricionistici, te poznatim ugostiteljima i stručnjacima u pripremi jela od ribe Davidu, Skoku i Stivenu Vuniću, koji su uspjeli motivirati naše učenike za konzumaciju ribe i ribljih proizvoda. Ovo nam je bila izvrsna prilika upoznati se s kvalitetnim namirnicama s kojima nemamo priliku često raditi. Učenici su bili oduševljeni i raduju se nastavku projekta. U drugom ciklusu organizirati ćemo još tri kuharske radionice u vlastitoj izvedbi nastavnika škole, rekao je voditelj projekta, Ivica Matanović, nastavnik ugostiteljskog posluživanja u labinskoj Srednjoj školi "Mate Blažina".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter