SJAJNA VIJEST IZ VINARIJE POLETTI KRAJ VIŠNJANA

PETI NAJBOLJI CABERNET SAUVIGNON NA SVIJETU RADI SE U MARKOVCU Čaša dobrog vina mora pitati još jednu

| Autor: D. ŠIŠOVIĆ
(D. ŠIŠOVIĆ)

Cabernet sauvignon je naša vizit karta, imidž vino naše vinarije, ali je i moj vlastiti gušt imati baš takvo vino, kao što imam i restauriran stari stroj za ručno rezanje pršuta, obnovljeni stari juke-box na singlice i oldtimer u garaži, ponosno i zaneseno govori Peter Poletti

Sjajna vijest stigla je ovih dana vinaru Peteru Polettiju iz Markovca na Višnjanštini: njegov cabernet sauvignon iz berbe 2015. godine osvojio je srebrnu medalju na londonskom natjecanju The Global Cabernet Sauvignon Masters, na kome se ocjenjuju vina ove sorte iz cijeloga svijeta. Po broju osvojenih bodova, Polettijevo je vino rangirano kao peti najbolji cabernet sauvignon na svijetu u cjenovnoj kategoriji od 15 do 20 britanskih funti.

Zanimljivo je da među nagrađenim vinima na ovom svjetskom ocjenjivanju ima cabernet sauvignona iz raznih zemalja: Čilea, Italije, SAD-a, Australije, Južnoafričke Republike, Argentine, Turske, Izraela, ali među 96 dobitnika zlatnih, srebrnih i brončanih medalja (zlatnih je relativno malo) samo je jedan cabernet sauvignon iz Francuske, domovine ove sorte.

Polettijevo vino jedino je nagrađeno vino iz Hrvatske, ali i iz cijele jugoistočne Europe, a u opsežnom prikazu ovog natjecanja u svibanjskom broju časopisa The Drink Business autori ukazuju na istočno Sredozemlje kao "novi izvor izvrsnosti" za cabernet sauvignon, apostrofirajući pri tom posebno Hrvatsku, Tursku i Izrael.

Ovom srebrnom medaljom Poletti je popravio svoj rezultat na prestižnom londonskom natjecanju, jer je 2017. godine na Global Cabernet Sauvignon Mastersu bio osvojio brončanu medalju za svoj cabernet sauvignon iz berbe 2011. godine. Osvajali su Polettijevi cabernet sauvignoni minulih godina još vrijednih priznanja: dvije zlatne medalje na sajmu PAR Wine u njemačkom Düsseldorfu, šampionski naslov na Sajmu vina u Ljubljani, brončano medalju na lanjskom ocjenjivanju Decanter World Wine Awards, zlatnu medalju na zagrebačkom ocjenjivanju Vinske zvijezde…

Vinarija Poletti u Markovcu u svojoj modernoj varijanti, s flaširanjem vina, djeluje od 1994. godine, a danas ju Peter Poletti vodi zajedno sa sinom Matteom. Grožđe za svoja vina dobivaju iz sedam hektara vinograda u kojima rastu malvazija, chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, teran i muškat ruža. Od toga grožđa proizvode sedam etiketa vina: svježu malvaziju, odležanu malvaziju Classica, chardonnay, merlot, teran, cabernet sauvignon i suhi rose od muškata ruže nazvan Rosella.

Među svim sortama u vinogradima vinarije Poletti cabernet sauvignon se bere zadnji, potkraj rujna ili početkom listopada. "Grožđe mora biti jako zrelo, i ne smije ga biti mnogo na jednom trsu", objašnjava Poletti, pa stoga u srpnju obavlja zelenu berbu odnosno uklanja suvišne grozdove, a neposredno pred berbu još se uklanjaju i svi ružni, poluzeleni i nekvalitetni grozdovi tako da na kraju na trsu ostaje kila i pol do najviše dvije kile grožđa. Nakon berbe i muljanja slijedi dvadesetodnevna maceracija s fermentacijom, a nakon prešanja vino se vraća u inox bačvu na taloženje. Kada se vino pročisti, sprema se u 500-litarske tonneau bačve u kojima ostaje tri do tri i pol godine, uz stalnu kontrolu i dopunjavanje. U četvrtoj godini dozrijevanja, otprilike u lipnju, cabernet sauvignon se puni u boce u kojima odležava još godinu dana. Dakle, ovaj nagrađeni cabernet sauvignon pobran krajem rujna 2015. godine sada još uvijek dozrijeva u bocama, i trebao je biti premijerno predstavljen na porečkoj Vinistri, koja je nažalost otkazana zbog korona-krize, no valjda će londonsko srebro skrenuti pažnju znatiželjnih kušača na ovaj biser višnjanskog vinogorja.

Srebrni Polettijev cabernet sauvignon 2015. vino je tamne rubinsko-crvene boje, gusto i bistro, s mirisima na zelenu papriku, duhan, vaniliju, tamnu čokoladu i zrelo šumsko voće, pogotovo borovnice. Pri posluživanju valja ga dekantirati kako bi se oslobodile njegove u prvi mah prikrivene arome, pa će se nakon kraćeg stajanja razviti još i mirisi mente i začina, dok su arome upijene iz drvene bačve blage i lijepo izbalansirane. Okus ovog vina je mekan, topao, moćan i dug, opisuje Peter Poletti ovo svoje remek-djelo, tanini tek postaju svilenkasti, kiseline su srednjeg intenziteta a alkoholna jakost od 13,5 posto uopće ne strši iz ukupnog balansa.

- Iako ga traže, mi naš cabernet sauvignon ne dajemo u prodaju prije nego što prođe pet godina njegova dozrijevanja. Mi za to imamo strpljenja, a i kupci su naučili čekati jer znaju što će dobiti, kaže Peter Poletti, ističući da se ovo vino još može čuvati, pa i više od deset godina, jer će starenjem dobivati na punoći i mekoći okusa, tanini će postajati sve svilenkastiji a voćne arome kremastije. "Cabernet sauvignon je naša vizit-karta, imidž-vino naše vinarije, ali je i moj vlastiti gušt imati baš takvo vino, kao što imam i restauriran stari stroj za ručno rezanje pršuta, obnovljeni stari juke-box na singlice i oldtimer u garaži", ponosno i zaneseno govori Peter Poletti. S iskustvom negdašnjeg DJ-a stekao je običaj svakome svome vinu pridružiti i određenu pjesmu, melodiju koja ga najbolje ilustrira i uz čije je slušanje najugodnije to vino piti. Tako Poletti preporučuje da se uz ovaj cabernet sauvignon 2015. sluša pjesma "Baby blues" legendarnog Barryja Whitea, no meni su uz prvi gutljaj ovog vina u glavi odjeknuli uvodni taktovi na bas-gitari iz pjesme "Under my thumb" Rolling Stonesa… Gušti su gušti, naravno, a kako se u današnje vrijeme uz svako vino preporučuje i odgovarajuća hrana, Poletti uz ovaj cabernet sauvignon preporučuje dobro crveno meso, primjerice biftek iz dvodnevne marinade, file od pulića u šugu, ili pak slatkasto-pikantno šugo od divljači. U svakom slučaju neko moćno jelo koje može parirati vinu a da jedno drugog ne zasjenjuju.

Naposljetku, Peterova je ideja i da se čaša ovog vina može guštati i nakon jela, recimo umjesto konjaka, naprosto pijuckati i uživati. "Čovik se ne smi ni napiti ni najisti od jedne čaše vina, jedna čaša mora pitati još jednu", zaključuje Peter Poletti priču o svom najuspješnijem vinu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini