A SVE JE POČELO PRIJE 200 GODINA...

Vina Matić iz Baškota u općini Višnjan stigla do zlatne medalje na Decanteru u Londonu!

Sve je počelo prije dvjesto godina kada se nono od moga noneta Grge počeo time baviti. Danas u rodu imamo petnaest hektara vinograda i trideset stabala maslina za vlastite potrebe kako bismo proizveli svoje ulje, zbog zdravlja. Prosječno proizvedemo kilogram, kilogram i pol do dva kilograma po trsu i mogu napuniti pedeset tisuća butelja, a ono što ne ide u butelje prodajemo kao kvalitetnu rinfuzu u restorane i hotele, govori Milenko koji se već 25 godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, polovinu svog života

| Autor: Branko BIOČIĆ
Polovica proizvodnje je malvazija - Milenko i Erik Matić (Snimio Branko Biočić)

Polovica proizvodnje je malvazija - Milenko i Erik Matić (Snimio Branko Biočić)


U trokutu Kaštelir - Višnjan - Vižinada najbolja je kvaliteta tla i mikroklime za proizvodnju vrhunske kapljice bijelog i crnog vina. Stoga ne čudi da na ovom području postoje mnogi istaknuti i nagrađivani istarski vinari koji proizvode kvalitetna i vrhunska vina. Samo na području općine Višnjan čak šesnaest vinara proizvodi i puni vrhunsko vino u butelje s etiketom.

Među njima je i Milenko Matić iz zaseoka Baškoti, vinar i vinogradar te vlasnik vinske kuće Matić. Milenko je već četvrta generacija u obitelji vinara, a njegov sin Erik, koji završava Agronomski fakultet u Zagrebu, na smjeru vinogradarstvo i vinarstvo, bit će peta obiteljska generacija koja se bavi tim poslom.

Svježa i odležana malvazija

- Sve je počelo prije dvjesto godina kada se nono od moga noneta Grge počeo time baviti. Danas u rodu imamo petnaest hektara vinograda i trideset stabala maslina za vlastite potrebe kako bismo proizveli svoje ulje, zbog zdravlja. Prosječno proizvedemo kilogram, kilogram i pol do dva kilograma po trsu i mogu napuniti pedeset tisuća butelja, a ono što ne ide u butelje prodajemo kao kvalitetnu rinfuzu u restorane i hotele. Proizvodimo malvaziju, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon, teran, muškat žuti i muškat ružu, govori Milenko koji se već 25 godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, polovinu svog života.

(Snimio Branko Biočić)Sadašnjih 15 hektara vinograda namjerava povećati za još nekoliko hektara, ali problem je zemlja koja je u privatnom vlasništvu (Snimio Branko Biočić)

Proizvede pedeset posto malvazije, a njegova svježa malvazija već je godinama u samom vrhu na Vinistri, a odležana malvazija je na međunarodnoj vinskoj manifestaciji Decanter u Londonu prošle godine osvojila 95 bodova i zlatnu medalju.

- Odležana malvazija koju sam nazvao Afrodita po božici ljepote već nekoliko godina u Londonu osvaja zlatne medalje. Tajna je da tijekom fermentacije odleži godinu dana u drvu, a nakon toga pretočimo je u inox bačve i zatim punimo u butelje. Svake godine osvojimo s našim vinima poneko srebro i zlato na raznim vinskim manifestacijama. Poluslatki muškat žuti i slatki muškat ruža su također odlični, a proizvodimo i Eros rose koji je jedinstven u Hrvatskoj jer je rađen od dva muškata, 80 posto je muškata ruže, a 20 posto muškata žutog. Prošle godine počeli smo proizvoditi i pjenušac Apolon koji još nije otišao na ocjenjivanje, ali se pojavio na tržištu gdje je dobro prihvaćen. Sastoji se od 80 posto sorte glere i 20 posto malvazije. Količine ćemo prilagoditi zahtjevima tržišta, kaže Milenko.

(Snimio Branko Biočić)Vina Matić (Snimio Branko Biočić)

Želi nastaviti s ulaganjima i širenjem proizvodnje, najviše malvazije. Sadašnjih petnaest hektara vinograda namjerava povećati za još nekoliko hektara, ali problem je zemlja koja je u privatnom vlasništvu. U planu ima i završetak novog podruma i sale za degustaciju.

- Pokušat ću aplicirati na EU fondove. Država nam daje plavu naftu i godišnje poticaje, ali za veće investicije treba osigurati novac iz EU fondova, ističe Milenko.

Desna ruka i nasljednik

Njegov sin Erik desna mu je ruka i nasljednik, još od osnovne škole pomaže ocu u vinogradu i proizvodnji vina pa je to odabrao i za svoje buduće zanimanje. Erik je završio Poljoprivrednu školu "Mate Balota" u Poreču i postao agrotehničar, a zatim je upisao Agronomski fakultet u Zagrebu gdje studira vinogradarstvo i vinarstvo.

- Želio sam nastaviti obiteljsku tradiciju i stvarati dobru kapljicu jer sam oduvijek osjećao ljubav prema lozi. Za to je najzaslužnija cijela obitelj i s očeve i s majčine strane. Pomažem u svim poslovima od vinograda do vinarije, govori Erik koji je sada na petoj godini agronomije.

(Snimio Branko Biočić)Ispred vinograda Matići imaju i 30 stabala maslina za svoje potrebe (Snimio Branko Biočić)

Dobio je i stipendiju Hrvatske školske zaklade koju sponzorira naš poznati i uspješan vinar Miljenko Grgić iz Kalifornije. Erik je sredinom prošle godine proveo četiri studijska mjeseca u Kaliforniji, u vinariji Merry Edvards. Vratio se prepun dojmova i novih saznanja.

- Tamo je stil proizvodnje totalno drugačiji, sve se bazira na ekološkoj proizvodnji koja se dalje usmjerava na fermentiranje i dozrijevanje u drvu. Ta vinarija proizvodi oko dvjesto tisuća boca godišnje koje plasira po cijelom svijetu. Vidio sam i nove strojeve s kojima se ranije nisam mogao sresti, upoznao sam njihovu proizvodnju i kulturu vina. U Kaliforniji ima puno vinarija, gotovo da su jedna pored druge. Bilo nas je pet studenata, posjetili smo više vinarija, upoznali se s njihovim radom i vidio sam cijelu Kaliforniju. Bilo je to dragocjeno iskustvo koje mi je otvorilo nove vidike za proizvodnju naših vina, kaže Erik.

(Snimio Branko Biočić)Malvazija Afrodita, brut Apolon i rose Eros (Snimio Branko Biočić)

Nakon skorašnje obrane diplomskog rada vraća se kući gdje ga čeka obiteljski biznis jer se vina iz Baškota, koja se mogu naći u mnogim hrvatskim restoranima i hotelima, ali i kupiti na kućnom pragu, namjeravaju širiti. Milenko Matić i njegov sin Erik smatraju da u budućnosti treba više ulagati u modernizaciju, odnosno nove tehnologije i strojeve, kako u vinogradu tako i u podrumu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter