U POREČKOJ CASI MANZOLIN

VINARIJA POLETTI PROSLAVILA 180 GODINA: Sedam generacija s nasljednicima pod tri prezimena, Dellemarna, Bernobich i Poletti

Početak seže u 1842. godinu kada nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellemarne kupuje šest hektara zemlje u selu Markovac nedaleko Višnjana, za tadašnjih 113 fiorina. Tih šest hektara prostiralo se na tri parcele, oranicu i dva vinograda miješana s maslinikom

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Malo koja hrvatska vinarija može se pohvaliti, a pritom i dokazati, proizvodnju vina od gotovo dvjesto godina. Upravo je to u četvrtak učinila obiteljska vinarija Poletti koja je u svojem Wine & Food baru Casi Manzolin, smještenom u porečkoj starogradskoj jezgri, svečano obilježila svojih prvih 180 godina.

Uz dugačku vremensku lentu s priloženim fotografijama i dokumentima, supružnici Peter i Loredana Poletti i njihov sin Matteo uzvanicima su predstavili vinsku priču od svojih predaka do danas - šest generacija na istome mjestu, s nasljednicima pod tri prezimena, Dellemarna, Bernobich i Poletti.

Dugovječni preci

Iako imaju saznanja o svojim precima i unazad više od 200 godina, fokusirali su se na pisani trag koji pažljivo čuvaju i danas. Početak seže u 1842. godinu kada nono Piero Bernobich od svog tasta Marca Dellemarne kupuje šest hektara zemlje u selu Markovac nedaleko Višnjana, za tadašnjih 113 fiorina. Tih šest hektara prostirala su se na tri parcele, oranicu i dva vinograda miješana s maslinikom.

Supružnici Peter i Loredana te njihov sin Matteo Poletti (Snimio Dejan Štifanić)

Za svoje pretke Peter Poletti kaže da su svi pili vino i doživjeli preko 90 godina, zbog čega šaljivo ističe da tajna njihove dugovječnosti mora ležati u konzumaciji dobre kapljice. Upravo je i Peter zaslužan za pronalazak starih dokumenata na tavanu svojih rođaka, a koji su umalo završili u smeću. "Imam više od stotinu dokumenata o svojoj obitelji od 1828. godine do danas", napominje Poletti dok nam ponosno pokazuje stare i vremenom požutjele, no dobro očuvane papire. Pokazuje i staru narudžbenicu i račun od 80 kruna za alkometar.

- Nono me učio da čuvam sve ono što su stariji napravili i nepojmljivo mi je da bih izgubio dokument koji je pripadao našoj familiji. Jedna od dviju stvari koje su mi pomogle da se odlučim raditi ovaj posao je to što je moj nono govorio da će radije crve jesti nego zemlju prodati. Kad sam našao ove ugovore i vidio koliko je posla i truda uloženo u to, nisam htio prodavati ništa, ističe Peter.

Merlot 1842  (Snimio Dejan Štifanić)

On je dugo godina radio kao turistički vodič, a potom je, pak, odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju proizvodnje vina.

- Vino je bilo osnovni biznis cijele obitelji i sve je dobro išlo sve do Drugog svjetskog rata. Promijenio se društveni sistem, vino se više nije prodavalo. Samo tvrdoglavost mog nona koji nije htio odustati, to je sve tjerala dalje. Ja sam s deset godina počeo raditi, voziti traktor i špricati loze jer se nono nije snalazio s tehnologijom. Problem je bio i što su se 80-ih godina pravila masovna jeftina vina. Poslije sam naučio vino raditi na nov način, s novim tehnologijama. Napravio sam 1993. svoje prvo vino, bilo je jako dobro i razmišljao sam da se time mogu boriti s onima koji rade masovke. U početku su mi se rugali u selu. Govorio je jedan, tko će ti kupovati to tvoje vino po osam dinara kad može za toliko kupiti dvije litre mojega. Danas taj čovjek prodaje litru vina po deset kuna, a ja prodajem bocu za 180 kuna, opisuje Poletti svoj put koji je sa sobom nosio mnogo odricanja, ali i hrabrosti.

Peto najbolje vino na svijetu

Ističe da vino radi po svom guštu, baš onako kako ga i sam voli piti.

- Zato naš Cabernet sauvignon stoji pet godina u podrumu. Ne prodajemo ga prije, ne zato što ne možemo, ono je nagrađeno kao peto najbolje vino u svijetu, već zato jer sam si zacrtao da ono mora odležati pet godina da sazrije kako treba, kaže Poletti pa dodaje da u proizvodnji vina pomaže cijela obitelj.

Njegov sin Matteo Poletti, sedma generacija vinara, nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Trstu odlučio se vratiti kući i posvetiti obiteljskom poslu. Tu je odluku donio u vrijeme pandemije kad je vrijeme provodio pred ekranima, a tada je, kako ističe, shvatio da želi krenuti očevim stopama, biti među lozama i raditi na svježem zraku. Potom je i upisao vinarski studij na Veleučilištu u Poreču. Matteo ističe da se kroz život vodi očevom izrekom: "Radi da bi živio, a ne živi da bi radio". Kaže i da je njegova vizija vinarije okrenuti se budućnosti i tehnologiji.

Peter Poletti pažljivo čuva svu dokumentaciju (Snimio Dejan Štifanić)

"Bez zdrave sirovine ne može se napraviti dobro vino. Kako kaže i načelo Europske unije, orijentacija će sve više biti na integriranoj i ekološkoj poljoprivredi", napominje Matteo.

S idejom spajanja ljubavi prema vinu i dobroj hrani, obitelj Poletti je uz dugogodišnju prijateljicu Jasnu Matić prije nekoliko godina renovirala staru kuću i lokal Wine & Food Casa Manzolin. Tako je Poreč dobio eno-gastro mjesto za uživanje u prekrasnom ambijentu starogradske jezgre. Upravo je u tom prostoru tijekom proslave obljetnice Marijana Peterfaj, chefica kuhinje u Casi Manzolin, gostima prezentirala riblji jelovnik. Vina Poletti koja se odlično sljubljuju uz jela, predstavio je okupljenima Filip Savić, višestruki šampion u sommelierstvu.

Chefica kuhinje Marijana Peterfaj (Snimio Dejan Štifanić)

- Za predjelo smo gostima predstavili naš umanjeni dio hladnog ribljeg pijata koji se sastoji od salate od hobotnice, brancina mariniranog u citrusima i medu u konfiji sa začinskim biljem i povrćem. U drugom je slijedu predstavljen specijalitet kuće, rižoto Rossella pripremljen sa Rossella vinom, jagodama i škampima, a na koji se dodaje dehidrirani pršut. Treći je slijed činio brancin na žaru u umaku od kapara i malvazije, punjena pohana srdela te lignje u tempuri, uz prilog kelja i krumpira na dalmatinski način. Za desert je gostima poslužena naša poznata bumbarka - torta od badema, skute i meda, pojašnjava chefica kuhinje.

Heritage hotel uz Lungomare

Nedavno je obitelj krenula s renovacijom objekta koji je spojen uz Casu Manzolin. Riječ je o staroj baroknoj zgradi koja je, pojašnjavaju, bila u vlasništvu sedmero ljudi, a ideja je na tom mjestu napraviti heritage hotel. Trenutno su u fazi razrade, odrađena je statička konsolidacija, a dovršetak hotela predviđa se kroz dvije godine. Kako ističe Peter Poletti, glavni favorit ovog hotela je vrt od 500 kvadrata koji jedini iz gradskih zidina izlazi na Lungomare.

Hladni riblji pijat (Snimio Dejan Štifanić)

Obitelj u vlasništvu ima devet hektara pod lozama na pet položaja, a proizvodnja im se bazira na šest sorti vina; to su malvazija, chardonnay, teran, cabernet sauvignon, merlot te rosé od muškat ruže. Ovom su prilikom gostima prezentirali i dva arhivska vina iz 2005. i 2003. godine, kao i neponovljiv Merlot 1842 iza kojeg stoji zanimljiva anegdota, a koju ljubitelji vina mogu saznati posjetom Case Manzolin.

Glazba i vino

Osim što niže vrhunske rezultate u proizvodnji vina, Peter Poletti je dugo godina radio i kao DJ. Budući da glazba i dalje zauzima važno mjesto u njegovu životu, spojio je tu ljubav s onom prema vinima. Naime, Peter smatra da se određena vina mogu opisati ne samo po mirisu i okusu, već i pjesmom, pa je tako gostima demonstrirao svoje glazbene odabire koje "sljubljuje" uz svoja vina.

 (Snimio Dejan Štifanić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum