ENOTEKA EMILA PERDECA

Istarske rakije: Grappa Đana

| Autor: Piše Emil Perdec
Ilustracija

Ilustracija


Fina bijela komovica Đana dobivena je destilacijom koma muškata žutog iz berbe 2014. Nakon tradicionalne destilacije rakija je stavljena na odležavanje u inox bačvu, a pred puštanje na tržište još dio vremena provede na odležavanju u boci. Đanu sam servirao ugodno rashlađenu u degustacijskoj čaši. Krasi je lijepa elegantna boja, tipično za ovakav destilat kristalno je bistra, transparentna i kao svaki dobar destilat veoma gustaSredinom prošlog tjedna, u organizaciji krovne istarske vinske asocijacije, udruge Vinistra, u zagrebačkom hotelu Esplanade održano je premijerno kušanje mladih vina sorte malvazija istarska "En primeur". Ovaj uobičajeni oblik kušanja mladih vina nastao je u Bordeauxu davne 1855. Tada su vinski trgovci (négociants) osmislili sustav premijernog kušanja na osnovi kojeg su potom plaćali vinarima za njihovo vino dok je još bilo u bačvama. To je bila dobra kombinacija za sve uključene jer su vinari dobivali svježi kapital, trgovci dobru nabavnu cijenu, a potrošači dobru prodajnu cijenu.Naš "En primeur" nastao je 2012. kad je Vinistra premijerno predstavila mlada i svježa vina. Već sljedeće godine priključila se i udruga Graševina Croatica, a godinu nakon toga pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije.Grappa Giana

Nažalost, prošle se godine zbog poznatih razloga manifestacija nije održala, a ove će se godine s istarskim malvazijama predstaviti i mlade žlahtine te autohtone sorte bregovite Hrvatske iz berbe 2021.

"En primeur" se održava nekoliko dana pred Vinart Grand Tasting, jedan od najznačajnijih vinskih događaja u Hrvatskoj, a vrlo uspješno ga organizira jedan od najznačajnijih vinskih igrača u našoj regiji, Saša Špiranec i njegov vrijedni tim. S istrijanskog gledišta "En primeur" je uvod u vrlo živo vinsko proljeće koje nas čeka. Sredinom travnja nastavlja se ocjenjivanje uzoraka koje se tradicionalno zadnjih desetak godina održava u porečkom hotelu Parentium. Tu se uz vina ocjenjuju i jaka alkoholna pića u kategorijama: komovica, lozovača, biska, gin, likeri i rakije od voća, travarice, teranino i vinjak.

Na lanjskom kušanju odlične rezultate polučila je mala obiteljska vinarija Anđela Brčića iz porečke Nove Vasi. Anđelo Brčić svoju vinariju postupno gradi već dugi niz godina te je uz izvrsna vina, u paletu proizvoda vrlo uspješno ugradio i destilate. Svi se njihovi proizvodi mogu kupiti izravno u vinariji ili u dva njihova dućana u Poreču, na tržnici i uvali Peškera. Vinarija Brčić je lani osvojila zlato za izvrsnu travaricu, dominirali su u kategoriji komovice jer su za odležanu komovicu Đani osvojili srebrnu, a za bijelu komovicu Đana zlatnu medalju. Anđelo je ove dvije komovice posvetio pokojnim roditeljima Đani i Đaniju koji su zaslužni za početak razvoja ove danas cijenjene vinarije. Osim spomenutih Đanija i Đane te travarice, na tržište plasiraju i bisku, medicu, orahovac, višnjevaču te komovicu.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje fine bijele komovice Đana koja je dobivena destilacijom koma muškata žutog iz berbe 2014. Nakon tradicionalne destilacije rakija je stavljena na odležavanje u inox bačvu, a pred puštanje na tržište još dio vremena provede na odležavanju u boci. Đanu sam servirao ugodno rashlađenu u degustacijskoj čaši. Krasi je lijepa elegantna boja, tipično za ovakav destilat kristalno je bistra, transparentna i kao svaki dobar destilat veoma gusta.

Po točenju u degustacijsku čašu Đana se brzo otvara te iz čaše izlazi fin i ugodan miris. Na prvo mirisanje dominira mi čista sortna muškatna nota uz notu žute kruške, suhe marelice, vinogradarske breskve, livadnog meda i bijelog cvijeća, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Na okusu je suha, kao i svaki destilat veoma topla, ali ipak mekana i zaokružena, no poprilično moćna s robusnim tijelom. Djelomično je uravnotežena jer joj prevladava lijeva strana s alkoholima, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa poprilično trajna. Harmonična je, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota ušećerene narančine korice.

Ovakav tip destilata nije pogodan za sljubljivanje s hranom, ali će biti izvrstan digestiv uz espresso te se s tom kombinacijom može zaključiti svaki ručak ili večera.

Ime pića: Grappa Đana

Proizvođač: vina Brčić

Lokacija: Nova Vas / ZOI hrvatska Istra

Način serviranja: kao digestiv

Temperatura serviranja: 6-8°C

Uparivanje: digestiv

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel performance spirit glass

Cijena (mpc): 200 kuna (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom