ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Veralda Blanc

Ovaj Veraldin pjenušac je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je dugačka uz finu kakvoću. Vino je u dobroj harmoniji, no treba mu dati još malo vremena da ga provede u boci i zaokruži se

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


U ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama pjenušci će biti veoma tražena roba pa se stoga treba pripremiti i prekontrolirati kućne zalihe, da ih ne bi ponestalo. U ovih trideset godina nove istarske vinske scene, razvoj proizvodnje pjenušaca jako dobro napreduje. Napredak je pogotovo vidljiv od ulaska u EU jer sada naši vinari mogu po vinarijama u susjednim zemljama, poput Slovenije i Italije, lakše odrađivati bazne pjenušce dobivene tankovskom metodom.

Prvi pokušaji proizvodnje pjenušca u Istri počeli su sredinom osamdesetih godina s "Don Cubertonom" koji je radio umaški vinski podrum od malvazije istarske s Bujštine. Nakon toga, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, pokojni Đordano Peršurić utemeljuje pjenušce Peršurić koji su dan danas kategorija za sebe jer su im pjenušci osnovna djelatnost. No, u zadnjih desetak godina velik iskorak napravili su mnogi istarski vinari.

Svečanost u Parku

Jedan dio se za sada oslanja na proizvodnju gore spomenutom tankovskom metodom, ali sve više ih se odlučuje za klasičnu metodu vrenja u boci.

Upravo je predstavljanje jednog takvog novog pjenušca vinarije Veralda u četvrtak, 2. prosinca bio razlog okupljanja uglednog društva u Grand Park hotelu Rovinj.

Vinarija Veralda smještena je u zaseoku Kršin nedaleko od Brtonigle, okružena je brojnim vinogradima te danas ima 25 hektara vlastitih vinograda. Prije pet godina u toj su vinariji prešli na ekološku proizvodnju i polako počeli smanjivati udio internacionalnih sorti grožđa u vinogradu te veću prednost davati autohtonim sortama grožđa poput malvazije istarske, muškata bijelog, terana i refoška. Vinarija Veralda ozbiljne pjenušce proizvodi već desetak godina a danas su na tržištu prisutni s četiri etikete i ukupno oko 40.000 butelja pjenušaca. Fini rose "Xtrian brut" dobiva se od 100 posto terana, "Brut natur" je odlična mješavina od 60 posto terana i 40 posto malvazije istarske, a trendi "Pet-nat" dobiven je od terana. Najnoviji pjenušac, čija je pretpremijera bila razlog ovog lijepog druženja u Rovinju, je "Blanc de Blancs" od 100 posto malvazije istarske, a u pripremi je i peta etiketa.

Enologinja Visintin

O ideji i nastanku ovog pjenušca u kratkom i ugodnom razgovoru neke detalje objasnila mi je Olga Visintin, jedan od najtalentiranijih istarskih enologa mlađe generacije. Kao što je vidljivo iz dosadašnjeg opisa, do sada se većina Veraldinih pjenušaca oslanjala na teran zbog njegove urođene svježine koja je pogodna za dobivanje odlične baze za pjenušac. No iz jednog vinograda sa specifične mikrolokacije Kaštanjari koja ima sjevernu ekspoziciju, blago u sjeni šume koja uvijek sačuva nešto niži PH s izraženim kiselinama, dolazi jako dobro grožđe malvazije istarske za novi pjenušac. Grožđe je brano početkom rujna 2019. te je nakon prerade odležavalo 12 mjeseci na kvascima i tek je nedavno degožirano.

Vino krasi elegantna slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, nakon točenja u čašu iz nje se uzdižu brojni sitni i brzi mjehurići. Na prvo mirisanje dominiraju voćne note u obliku svježe breskve, nota kvasca koju prati cvjetna nota kamilice, a potom slijedi nota agruma u vidu narančine korice. Na drugo mirisanje slijedi nota korice kroasana te mala nota livadnog meda, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano te ga krasi fina svježina, vino je ukusno i ima srednje tijelo. Ovaj Veraldin pjenušac je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je dugačka uz finu kakvoću. Vino je u dobroj harmoniji, no treba mu dati još malo vremena da ga provede u boci i zaokruži se. Lijepo se pije i u sjajnoj je formi, a na aftertasteu javlja se nota nektarine.

Enogastronomski ovakav tip vina izvrsno se slaže s hladnim morskim predjelima, a meni je pasao uz sirove oštrige.

Foto

Ime vina: Veralda Blanc, brut

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: vinarija Veralda

Lokacija: Brtonigla / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8 - 10 C

Gastro preporuka: Sirove oštrige

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel, Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 120 kuna

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter