ENOTEKA

Hrvatska vina: TRIBIDRAG RIZMAN

Rizmanov tribidrag iz berbe 2017. kupažiran je s 15 posto najpoznatije španjolske sorte grožđa tempranillo. Vinogradi se nalaze na južnim padinama gdje se nadmorska visina kreće od 50 do 100 metara, a nagib je negdje i do 30 posto

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Zadnjih petnaest godina u Dalmaciji je niknulo nekoliko novih vinogradarska položaja na mjestima gdje do tada nije bilo vinove loze. To su hvalevrijedni pothvati odvažnih ljudi i dobre investicije koje mijenjaju izgled cijelog krajolika i donose novu dodanu vrijednost. Meni osobno jedan od najljepših položaja je Komarna, gdje su 2006. godine započeli prvi radovi. Priprema terena nije bila lagana i trajala je oko dvije godine. Za lakšu orijentaciju, Komarna se nalazi točno iznad kontinentalnog ulaza na budući Pelješki most.

Sadnja prvih loza na Komarni krenula je 2008. te je danas ukupno zasađeno 82 hektara vinograda i danas je to najmlađe Hrvatsko vinogorje koje je taj status steklo 2013. Na Komarni vinograde ima sedam vinarija: Saint Hills, Rizman, Volarević, Poljopromet, zadruga Modrozelena, Neretvanski branitelj i OPG Deak. Vinarije su udružene u udrugu K7 kroz koju žele kontrolirati kvalitetu vina i promicati zajedničke interese u promociji vina, maslinovog ulja i turističkog razvoja destinacije.

Sortiment u vinogradima na Komarni sastoji se gotovo u cijelosti od autohtonih dalmatinskih sorti grožđa: plavac mali, pošip, tribidrag, maraština i babić. Manji dio otpada na međunarodne sorte grožđa: syrah, chardonnay, tempranillo, cabernet sauvignon i viognier. Lider vinogradarstva i maslinarstva na Komarni je vinarija Rizman koju je osnovala obitelj Štimac, a ime brenda posvećeno je pradjedu Mihovilu koji je bio preteča vinarstva u obitelji. Vinarija Rizman danas obrađuje 22 hektara vlastitih vinograda i 1.700 stabala maslina. Proizvode izvrsna ekstra djevičanska maslinova ulja, kombinirajući domaće autohtone sorte oblicu, lastovku, levantinku i drobnicu sa standardnim introduciranim sortama - leccino, pendolino, frantoio i coratina.

Vinarija je smještena u samom vinogradu, što im uvelike olakšava radne procese u vinogradu i vinariji, pogotovo u vrijeme berbe. Vinarija Rizman je na tržištu prisutna sa sedam etiketa vina, a okosnicu čine autohtone sorte grožđa - plavac mali, pošip, tribidrag i syrah. Danas bih se dotaknuo upravo tribidraga, sorte grožđa koja se polako vraća na veliku scenu nakon što je skoro pa izumrla. Ova sorta grožđa u Dalmaciji se naziva još crljenak i pribidrag, a u Crnoj Gori i Makedoniji nosi naziv kratošija. Svjetsku je slavu sorta stekla pod imenima zinfandel u Kaliforniji i primitivo na drugoj strani obale Jadrana, u Italiji.

Rizmanov tribidrag iz berbe 2017. kupažiran je s 15 posto najpoznatije španjolske sorte grožđa tempranillo. Vinogradi se nalaze na južnim padinama gdje se nadmorska visina kreće od 50 do 100 metara, a nagib je negdje i do 30 posto. Grožđe raste na krševitom tlu koje se sastoji od kamena vapnenca s malim udjelom zemlje, a prinosi po trsu su vrlo mali. Nakon ručne berbe koja je odrađena krajem kolovoza, grožđe je prerađeno i stavljeno na kratku maceraciju te potom na odležavanje od deset mjeseci u rabljenim barrique bačvicama. Nakon punjenja u boce, vino tamo provede još minimalno šest mjeseci pred puštanje na tržište, a iz ove berbe napunjeno je oko 5.000 butelja.

Vino krasi lijepa i duboka rubin crvena boja s ljubičastim elementima, bistro je i gusto. Pred kušanje ga nisam dekantirao nego samo natočio u veću čašu da se polako otvara. Na prvo mirisanje javlja se nota borovnice koju prati nota tamne čokolade i kože, a potom dolazi nota suhe šljive. Na drugo mirisanje javlja se nota dima i cimeta. Dakle, kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima sasvim solidnu svježinu za područje odakle dolazi. Tanini su fini, no ipak im treba još malo vremena da smekšaju, što će dobiti odležavanjem u boci. Vino je ukusno i krasi ga srednje tijelo, ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa u ustima je trajna. Harmonično je, ukusno, lijepo se pije, na aftertasteu ga krasi nota suhih šljiva. Ovaj Rizmanov Tribidrag iz 2017. je u sjajnoj formi, ali ne treba žuriti s trošenjem, u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još šest, sedam godina. Enogastronomski sljubio sam ga uz odležani ramstek uz malo povrća sa žara.

Ime vina: Tribidrag

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: Vinarija Rizman

Lokacija: Komarna/ZOI Srednja i Južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Odležani ramstek sa žara

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Restaurant Extreme Shiraz glass

Cijena (mpc): 145,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater