Uz njihova već opjevana povijesna osvajanja diljem Europe i svijeta, Rimljani su najzaslužniji i za razvijanje i širenje europskog vinarstva i vinogradarstva. Morali su osigurati lokalne izvore vina za svoje posade koje su bile raspoređene diljem Carstva pa su tako zasadili vinograde i u današnjoj Njemačkoj. Sadnja loze na najboljim pozicijama uz rijeke Mosel i Rajnu bila im je isplativija nego dopremanje vina iz drugih krajeva Rimskog Carstva što je bilo preskupo i neisplativo.
Mosel je jedna od 13 njemačkih vinskih regija, a ime je dobio upravo po rijeci Mosel. Do 1. kolovoza 2007. regija se zvala Mosel-Saar-Ruwer, ali je staro ime unosilo dosta zabune kod potrošača pa je jednostavno skraćeno na Mosel. To je treća po veličini vinska regija u Njemačkoj, no međunarodno je najznačajnija i najpoznatija. Mosel karakteriziraju izuzetno strmi vinogradi koji se na nekim položajima kreću do čak 65 stupnjeva nagiba. Najstrmiji vinograd Calmont nalazi se u selu Bremm.
Dominantna sorta grožđa u Moselu je, naravno, kralj bijelih sorti riesling, slijede ga elbling i müller-thurgau, a od crvenih sorti u posljednjih dvadesetak godina ima dosta spätburgundera kako se u Njemačkoj naziva pinot noir. Danas bih s Vama podijelio svoje viđenje jednog finog rieslinga iz Mosela, a dolazi iz vinarije Haart. Na hrvatsko ga tržište plasira jedna od najznačajnijih hrvatskih vinskih trgovina, zagrebačka tvrtka Miva.
Vinariju Haart iz mjesta Piesport, koje leži na samoj rijeci Mosel, dugi niz godina vodio je Karl-Theo Haart da bi 2016. godine vođenje prepustio sinovima Johannesu i Marcusu. Tradicija ove vinarije traje još od 1337. godine te je zasigurno jedna od najstarijih privatnih vinarija u Moselu. Danas vinarija Haart posjeduje devet hektara vinograda, od sortimenta imaju samo riesling te im je godišnja proizvodnja oko 50.000 butelja. Vinogradi se nalaze na strmim položajima koji se velikim nagibom spuštaju prema rijeci Mosel te ih je 70 posto okrenuto prema jugu. Tlo se sastoji od mekane gline sa škriljevcem, a vinogradi se nalaze na mikrolokacijama Goldtröpfchen, Ohligsberg, Grafenberg i Kreuzwingert.
Nakon ručne berbe koja je zapravo jedina moguća, a odrađuje se sredinom rujna, mošt odlazi na fermentaciju na vlastitim kvascima u velike drvene bačve koje se nazivaju fuder te potom vino također odležava u istim takvim bačvama u periodu od šest mjeseci i puni se u boce u kojima, pred odlazak na tržište, provede još četiri do šest mjeseci. Vino krasi lijepa, živahna, zelenkastožuta boja s malo zlatnijim rubovima te je kristalno bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje vino se dosta brzo otvara te se javlja fin i ugodan te vrlo privlačan miris. Dominira voćna nota u obliku vinogradarske breskve s malo marelice i suhe kore mandarina. Na drugo mirisanje javlja se tropska nota u kojoj dominira ananas te malo ličija i zelene jabuke, na kraju se malo osjeti tipična rizlingova petrolejska nota pa stoga mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata.
Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krase ga jako lijepe tipične rizlingove svježine te veoma dobra mineralnost i srednje tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa vrlo dobra. Na aftertasteu javlja se nota zelene jabuke. Vino je harmonično, jako lijepo se pije i veoma je ukusno. Poznato je da rizlinzi mogu dosta dugo živjeti pa tako i ovaj bazni bez problema može izdržati još pet-šest godina.
Rizlinzi se izvrsno sljubljuju uz široku paletu hladnih predjela, a ovaj sam kušao uz platu miješanih narezaka i odlično je pasao.
Ime vina: Piesport Riesling
Godina berbe: 2016.
Proizvođač: Weingut Haart
Lokacija: Mosel/Njemačka
Temperatura serviranja: 8-10°C
Gastro preporuka: Plata narezaka
Ocjena: 9,2/10
Čaša: Malvazija Riedel glass
Cijena (mpc): 113 kn (Cicibela, Rovinj)