PIŠE EMIL PREDEC

BOCA S DRUGOG KRAJA SVIJETA, NOVOG ZELANDA Sauvignon bijeli i šparuge


Berba je na južnoj hemisferi odrađena od 20. ožujka do 5. travnja lani, pa je vino već na tržištu. Upravo se u vinogradima Novog Zelanda obavlja nova berba grožđa

U ovo zahtjevno doba u kojem živimo, kad ne smijemo napuštati mjesto prebivališta, snalazimo se na razne   načine kako ubiti dosadu. Sreća u nesreći je što je stiglo proljeće, a s njime i vrijeme divljih šparuga pa mnogi od nas vrijeme krate i spajaju ugodno s korisnim berući u šetnji vrlo zdravi dodatak ručku. Što se tiče enogastronomskog sljubljivanja, divlje šparoge savršeno pašu uz vina dobivena od sorte grožđa sauvignon bijeli.

Nedavno sam s Vama podijelio moje viđenje istarskog sauvignona bijelog, kaldirske vinarije Valenta, a danas ćemo otići na Novi Zeland, skroz na drugi kraj svijeta. Novi Zeland je u zadnjih trideset godina u svjetskim razmjerima postao sinonim za izvrstan sauvignon bijeli. Veliku zaslugu ima fantastično odrađen vinski marketing pa danas Novi Zeland 80 posto svojih vina izvozi diljem svijeta. Naravno, ne manje bitna je i činjenica da je Novi Zeland član zajednice zemalja Commonwealtha, što mu otvara privilegirani status na vrlo bogatom tržištu Velike Britanije i ostalih zemalja ove zajednice. Jedna od najznačajnijih vinarija na Novom Zelandu je „Cloud Bay Vineyards“ ili prevedeno - vinogradi oblačnog zaljeva. Vinariju je 1985. godine osnovao australski poslovni čovjek David Hohnen, a bila je jedna od prvih osnovanih u vinskoj regiji Marlboroughu. Locirana je u mjestu Blenheim u slikovitoj dolini Wairau, smještenoj na samom sjeveru Južnog otoka, a glavne sorte grožđa su sauvignon bijeli te chardonnay i pinot crni. Vinogradi sauvignona bijeloga i chardonnaya smješteni su u Marlboroughu između oštrih vrhova lanca Richmond i nagiba grebena Wither Hills, gdje su zaštićeni od ekstremnih vremenskih uvjeta. Regija je najsunčanija na Novom Zelandu, dok je klima hladna i suha. Vinogradi pinota crnoga su smješteni na južnom kraju Južnog otoka u regiji Central Otago, koja je ujedno najjužnija regija uzgoja vinove loze na svijetu, a karakteriziraju je kontinentalna klima i ekstremni vremenski uvjeti, suho i hladno vrijeme. Godine 2003., vinariju Cloud Bay kupila je multinacionalna tvrtka za luksuznu robu LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, kroz kuću šampanjca Veuve Clicquot.

Vina Cloud Baya već su dugo prisutna na hrvatskom tržištu, danas ih distribuira jedan od najboljih vinskih trgovaca na ovim prostorima, zagrebačka MIVA koja je ujedno i zastupnik kompletnog Moët Hennessy asortimana te najpoznatijih čaša na svijetu Riedel. Sva se ponuda može naručiti i preko jako dobrog web shopa. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje najznačajnijeg vina iz vinarije Cloud Bay, a to je sauvignon bijeli iz berbe 2019. Nakon strojne berbe koja se odrađena od 20. ožujka do 5. travnja, slijedila je prerada grožđa te fermentacija većeg dijela u inoxu, a manji dio je fermentirao u rabljenim drvenim bačvama. Nakon toga vino je odležavalo isključivo u inox tankovima te pred puštanje na tržište još tri, četiri mjeseca u boci. Zanimljivo je da upravo dok pišem ovaj tekst, traje nova berba 2020., jer se Novi Zeland nalazi na južnoj hemisferi pa je tamo berba šest mjeseci ranije nego što je to u našoj regiji.

Karakteristike

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, vino se u čaši otvara dosta brzo, a miris mu je fin, razigran i ugodan. Na prvo mirisanje javlja se nota korice limete, potom slijedi nota tropskog voća u obliku marakuje, a onda klasične note poput bazge te peteljke pomidora i nektarine, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima odličnu svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa mu je djelomično trajna. Lijepo se pije, harmonično je, a na aftertasteu javlja se nota manga. Ovaj novozelandski sauvignon blanc nije napravljen za čuvanje, iako u dobrim uvjetima može potrajati barem dvije, tri godine. Enogastronomski sljubio sam ga uz rižoto sa škampima i divljim šparogama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom