FABRIKA BIRE U BERBI MEDALJA

ANDI MOŠNJA I ANDREJ LUI: Kreativni pivski majstori svojim craft pivama osvojili i znalce iz struke

Pivo je nekad bilo šljakersko piće, ali se uz razvoj craft scene isprofiliralo kao piće koje se sljubljuje uz razne vrste hrane. Primjerice IPA se preporuča uz jako začinjenu i ljutu hranu, blonde ili grand pak paše uz laganija jela ili primjerice pizzu, porter (crno pivo) odlično se sljubljuje s divljači… Interesantno je da mladi ljudi, pretežno turisti, često uz ribu piju blonde pivo, što je normalno primjerice u Engleskoj i Belgiji. Craft pivo je sve popularnije u urbanom điru, kaže Andi

| Autor: Tea TIDIĆ


Istra je nadaleko poznata kao regija s kvalitetnim vinima koja osvajaju odličja na natjecanjima diljem svijeta, a kad se spomene pivo – na istarskom području polako, ali sigurno, craft scena zauzima sve značajnije mjesto - od ukupno devedesetak craft pivovara u Hrvatskoj, u Istri ih je - desetak.

Na nedavnom natjecanju Hrvatske gospodarske komore - županijske komore Osijek Fabrike bire postigla je velik uspjeh kao istarska pivovara koja je osvojila najviše medalja na tom natjecanju - i to zlatnu, srebrnu i brončanu medalju. Značaj je tim veći jer im je nagrade dodijelila strukovna udruga.

Fabrika bire

Već smo pisali o ovoj maloj craft pivovari s proizvodnim pogonom u Trgovačkoj ulici u Vodnjanu, koju vode dugogodišnji prijatelji Andi Mošnja i Andrej Lui, no u kratko vrijeme otkako su krenuli u ovu pivarsku avanturu nižu brojne uspjehe. Stoga smo krenuli s pitanjem o najrecentnijem uspjehu na natjecanju u Osijeku.

Odlična motivacija

- Na tom su natjecanju sudjelovale male, nezavisne pivovare, a mi smo poslali na natjecanje tri vrste piva koje smo u to vrijeme i proizvodili - i za sve tri dobili nagrade. Tako je IPA 52, koja je india pale ale, dobila zlatnu medalju, Pulski Grand Ale, zapravo brown ale, dobila je srebrnu medalju, a Bumbarska tamna, koja je porter, osvojila je broncu. Od IPA-e 52 smo očekivali puno, to je prvo pivo koje smo napravili, i na toj recepturi smo stvarno dugo radili i htjeli smo da i u najsitnijem detalju bude savršena. I zapravo, baš zbog IPA-e 52 je i krenula cijela priča oko Fabrike bire. Naravno, potajno smo se nadali da ćemo osvojiti koju nagradu, a kad su nam javili da smo za IPA-u 52 dobili zlatnu medalju, bili smo ful zadovoljni. Obznanivši nam, potom, da smo i za Pulski Grand Ale i Bumbarsku tamnu dobili nagrade, bio je to svojevrsni pečat za trud i odlična motivacija za daljnji rad i jako veliki poticaj da stvaramo još novih i još kreativnijih recepata, kaže Andi.

Andrej Lui i Andi Mošnja s nagradama  (Snimila Tea Tidić)

- Zapravo, nismo ni razmišljali da bismo se prijavili na natjecanje, već smo to učinili na poziv Gospodarske komore. IPA, za koju smo imali očekivanja, naša je prva bira, kvalitetna je i ljudi su je prepoznali, a za ove ostale nismo ni previše razmišljali što bi moglo biti… Jako smo se ugodno iznenadili i moram priznati da godi primiti nagrade koje dodjeljuju ljudi iz struke, jer oni gledaju na neke druge stvari, što prosječno nepce neće niti osjetiti pri konzumaciji. Isto tako, uvijek nam je jako važno i kad nam ljudi daju svoje mišljenje o našoj biri, sve nam to jako puno znači, kaže Andrej.

U međuvremenu, od prijave na natjecanje, u Fabrici bire svjetlo dana ugledala je i jedna nova receptura…

- To je blonde ale, svjetlo pivo, koje se zove "Jedna s mora", laganija je, ima manju dozu gorčine koja taman paše za ljeto i ima 5 posto alkohola - to je zapravo bira za svaki dan. Ime piva je nastalo spontano, pričao sam sa suprugom Mirnom koja je i predložila to ime, a uz taj naziv ide i etiketa koju je, kao i sve dosadašnje, napravio Saša Đuračić, poznatiji pod umjetničkim imenom Sale Undertoon. On je nacrtao djevojku koja na plaži pije pivo i fotka selfie, tako da je značenje dvostruko - jedan selfie s mora kao i jedna bira s mora. Službeno smo predstavili "Jednu s mora" u svibnju, a iako smo tek nedavno krenuli kuhati tu biru, jako je tražena. Imam osjećaj da koliko god je skuhamo neće biti dovoljno! Tim više nam je žao što nismo i nju stigli prijaviti na natjecanje. Iako imenom podsjeća na ljeto, definitivno ćemo je nastaviti kuhati i nakon ljeta, kaže Andi.

Nova receptura - "Jedna s mora"  (Snimila Tea Tidić)

U Istri je, kako nam otkrivaju Andi i Andrej, ipak traženije svjetlo pivo.

- Općenito craft scena u Istri još uvijek nije jako razvijena tako da je ljudima puno primamljivija recimo jedna blonde ale, posebice u ljetnim mjesecima, naspram primjerice zahmeljene ipa-e s puno gorčine i više alkohola… Istu situaciju imaju i drugi pivari, puno bolje prodaju lagere i blonde ale-ove nego recimo tamne ipa-e ili druge specijalne pive, kaže Andi.

Kuhanje piva u Fabriki bire (Snimio Miran Spada)

Tako su u Fabriki bire, koja je počela s radom u studenom 2019. godine te se nakon samo mjesec dana njihovo prvo pivo moglo kušati na jednoj manifestaciji u Pazinu, u nepune dvije godine smislili i kuhaju četiri vrste pive, a sve to i dalje rade u "obiteljskom aranžmanu" - uz Andija i Andreja. Da bi Fabrika bire funkcionirala, brinu se i njihove supruge Mirna i Tajana. Kao i na početku, i danas sve rade sami - kuhaju pivo, peru, dostavljaju, onda opet peru, opet kuhaju, pune boce, pa opet sve iznova… A supruge se brinu za marketinški dio, društvene mreže i organizaciju, narudžbe putem Facebooka i web stranice Fabrike bire te pomažu u "sommelierskom" dijelu kad se stvaraju nove recepture. Stoga je bilo neizbježno pitanje kuha li se još koja ideja za nove pive u kreativnoj pulsko-vodnjanskoj Fabriki?

Veliki skok

- Ideja ima itekako, ali Andrej i ja to ne možemo sami izvesti. Da proizvodimo pet vrsta piva, uz naše redovne poslove - ja sam snimatelj na HTV-u a Andrej je knjigovođa - to je, zbog vremena, jednostavno nemoguća misija, za tako nešto bi nam bio potreban još jedan radnik. Zbog situacije s koronavirusom, sa zatvorenim kafićima i radikalno manjim brojem manifestacija, mi zapravo nismo ni primijetili koliko piva kuhamo, no činjenica je da cijelo vrijeme rastemo. Sada, kad se situacija zbog popuštanja mjera polako vraća u normalu, shvatili smo da bismo u drukčijim uvjetima, da nije bilo korona krize, puno više poslovali, da bismo današnje rezultate imali već prije godinu dana. Skok koji se desio u lipnju, kad su se otvorili kafići i došli prvi turisti, stvarno je velik, kaže Andi.

Nagrade za Fabriku bire (Snimila Tea Tidić)

Koliko su uopće turisti zainteresirani za domaće craft pivo?

- Turistima su zapravo craft pive interesantne jer dolaze iz zemalja gdje je ta scena puno razvijenija, tako da oni te pive piju i kod kuće. Konobari iz raznih kafića nam kažu da turisti često traže lokalno pivo - ne hrvatsko, već izričito lokalno pivo koje se radi u gradu ili u blizini mjesta gdje se trenutno nalaze. Velikim dijelom domaće craft pive naručuju Austrijanci, Nijemci, Belgijanci, Talijani…, kaže Andi.

U svom radu itekako teže da napreduju, pa tako Andi pohađa radionicu za pivskog suca.

- Preostaje mi još jedna radionica koju će u rujnu održati naš poznati pivar i pivski sudac Bojan Grdinić. Način ocjenjivanja piva razlikuje se od ocjenjivanja vina - dok se kod vina popije gutljaj i pljune, kod piva se gutljaj popije te se ocjenjuje gaziranost, punoća, tijelo piva, pjena koja ostaje na čaši… A svi ti parametri trebaju biti u skladu s BJCP-om, priručnikom u kojem je opisano kako bi pivo određenog stila trebalo izgledati, kaže Andi.

Etiketiranje piva (Snimila Tea Tidić)

Po završetku radionice, novi pivski sudac, osim svojim pivima, stručno mišljenje dodjeljivat će i drugim home brewerima.

- S obzirom na naš način rada, koji se pretežno bazira na usmenoj predaji, a uzimajući u obzir potražnju, craft scena itekako raste. Naš glavni pokretač je i dalje entuzijazam, te treba uzeti u obzir i količine koje možemo proizvesti. No valja reći da sve raste, svaki dan pomalo, kaže Andrej.

U planu je i proširenje proizvodnje…

- Razmišljamo da zaposlimo jednog radnika, jer potražnja to jednostavno zahtijeva, kaže Andrej.

Prva ideja pojavila se u prosincu 2018. godine. Što se promijenilo od tada?

- Te skoro tri godine su baš proletjele. Sad kad pogledam unazad, baš smo napravili puno, sve ide spontano, nekim prirodnim tokom i mislim da se priča o Fabriki bire baš lijepo razvija i stvarno smo jako zadovoljni. Proučavajući druge craft pivovare i tu scenu, ovo što se nama dešava je bilo realno za očekivati. Ali opet, jedno je očekivati, a drugo kad se to stvarno desi. Činjenica da mi volimo te bire ne mora značiti da će se te bire sviđati i drugim ljudima, uvijek je postojala određena doza skepse. Jer, kad smo počeli kuhati pivo, čuli smo od ljudi izjave poput: "Ma tko će vam to kupiti?", i stvarno smo se znali zapitati u nekom trenutku kad bismo skuhali 500 ili 1.000 litara piva - pa kome ćemo mi to prodati? A sad vidimo da možemo prodati i puno više. Trenutno niti ne tražimo gdje bismo mogli plasirati naše pivo, ljudi nam se sami javljaju, a ugostiteljski objekti traže naše pivo po preporuci gostiju ili konobara, kaže Andrej.

Stvar gušta

I dok se uobičajeno uz hranu preporuča određeno vino, i pivo se sve više može naći u toj ulozi.

- Pivo je nekad bilo šljakersko" piće, ali se uz razvoj craft scene isprofiliralo kao piće koje se sljubljuje uz razne vrste hrane. Primjerice IPA se preporuča uz jako začinjenu i ljutu hranu, blonde ili grand pak paše uz laganija jela ili primjerice pizzu, porter (crno pivo) odlično se sljubljuje s divljači… Interesantno je da mladi ljudi, pretežno turisti, često uz ribu piju blonde pivo, što je normalno primjerice u Engleskoj i Belgiji. Craft pivo je sve popularnije u urbanom điru, kaže Andi.

Fabrika bire

Energija i entuzijazam s kojima ovaj pivarski dvojac govori o pivima koje kuha u Fabriki bire nepresušni su, o čemu dovoljno govore i dosadašnja postignuća, no neizbježno je pitanje - što dalje?

- Kao i do sada, koristit ćemo najkvalitetnije sastojke, jer kao i na samom početku - kad se radi bira, najbitnije od svega jest da se nama sviđa. Kvaliteta nam je apsolutni prioritet i vjerujem da smo upravo zbog toga prepoznati na tržištu. Naravno, sve je stvar gušta, ne vole svi iste stvari, a i bira je, kao i hrana, stvar navike - trebaju se ljudi naviknuti na nove vrste bire. Ali definitivno stojimo iza svog proizvoda, da je kvalitetan, da su sirovine kvalitetne i da je bez konzervansa, kaže Andrej.

Sva piva Fabrike bire  (Snimila Tea Tidić)

Fabrika bire - sasvim osobno

U Pulski Grand ale ide 5 vrsta njemačkog slada i 2 vrste hmelja od kojih je jedan češki plemeniti hmelj Saaz. Umjerene je gorčine od 24 IBU-a i ugodno pitko, a udio alkohola mu je 5,2%.

Ipa 52 je prava aromatična ipa s puno citrusnih hmeljeva. Gorčine 52 IBU-a i alkohola od 6,4% su taman u sredini za taj stil pive, a broj 52 u imenu je tu zbog 5 vrsta američkih hmeljeva i 2 vrste slada, gorčina je 52, a naravno to je pozivni broj za Istru...

Bumbarska tamna je porter, tamno pivo napravljeno od 2 vrste specifičnih hmeljeva i kombinacije 5 vrsta najboljih europskih sladova s okusom kave, te dominira okus tamne čokolade, prženog slada i prženog kruha. Gorčine je 38 IBU-a, alkohola ima 5,7 posto, a nazvali smo je Bumbarska tamna kao hommage Vodnjanu, gradu u kojem i jest sjedište Fabrike bire, pa tako je i na etiketi bumbar koji na Vespi vozi djevojku s pivom u ruci.

Jedna s mora napravljena je od kombinacije 3 vrste najkvalitetnijih engleskih i njemačkih sladova i 3 vrste američkih hmeljeva. Ima 5 posto alkohola. Ovo pivo idealno je za svaki dan, a posebnost u odnosu na dio konkurencije je to što se koristi kultni engleski Maris Otter slad, a sve je to lijepo izbalansirano s 21 jedinicom gorčine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum